Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
pieczarki
400 g -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
olej
1 łyżka
Składniki na farsz
-
szalotka
2-3 szt -
masło
1 łyżka -
ser pleśniowy typu gorgonzola
100 g -
orzechy włoskie siekane
100 g -
śmietana kwaśna
100 g -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
natka pietruszki
Przepis i sposób przygotowania Pieczarki nadziewane serem pleśniowym i orzechami
Kroki postępowania

Pieczarki oczyszczamy i usuwany nóżki, które odkładamy – dodamy je do farszu. Kapelusze lekko solimy i posypujemy pieprzem. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i smarujemy olejem. Pieczarki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni ok. 10 minut. Podpieczone pieczarki odwracamy żeby nadmiar wody wypłynął.

Nóżki pieczarek i szalotkę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. W misce rozgniatamy ser pleśniowy, dodajemy posiekane orzechy włoskie, śmietanę i podsmażone nóżki pieczarek. Dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Komentarze (7)