Pieczarki nadziewane serem pleśniowym i orzechami

Pieczarki nadziewane serem pleśniowym i orzechami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • pieczarki

    400 g
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • olej

    1 łyżka

Składniki na farsz

  • szalotka

    2-3 szt
  • masło

    1 łyżka
  • ser pleśniowy typu gorgonzola

    100 g
  • orzechy włoskie siekane

    100 g
  • śmietana kwaśna

    100 g
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pieczarki nadziewane serem pleśniowym i orzechami

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczarki nadziewane serem pleśniowym i orzechami foto
Przygotowanie pieczarek:
Pieczarki oczyszczamy i usuwany nóżki, które odkładamy – dodamy je do farszu. Kapelusze lekko solimy i posypujemy pieprzem. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i smarujemy olejem. Pieczarki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni ok. 10 minut. Podpieczone pieczarki odwracamy żeby nadmiar wody wypłynął.
Krok 2 - Pieczarki nadziewane serem pleśniowym i orzechami foto
Przygotowanie farszu:
Nóżki pieczarek i szalotkę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. W misce rozgniatamy ser pleśniowy, dodajemy posiekane orzechy włoskie, śmietanę i podsmażone nóżki pieczarek. Dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Pieczarki nadziewane serem pleśniowym i orzechami foto
Przygotowanym farszem napełniamy kapelusze grzybów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na ok. 15 minut. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

sylwia_sl 25.02.2015 13:05
Na pawno zrobę takie same bo bardzo mnie ten pomysł zaciekawił :)
Wiktoria29 25.02.2015 09:43
fajny pomysł
Wacław 25.02.2015 08:18
lubie takie przekąski :-)
Anna133 24.02.2015 19:53
wspaniałe połączenie smaków
mirosława4 24.02.2015 18:48
zapowiadają się smacznie
Anna169Hosz 24.02.2015 18:13
Elegancka przystawka!
IZABELA29 24.02.2015 18:13
fajna przystawka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat