Piadina - włoski przysmak

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    0,5 kilograma
  • smalec

    100 gram
  • sól

    1 łyżka
  • woda

    200 mililitrów

Tapenada:

  • czosnek

    1 ząbek
  • czarne oliwki

    300 gram
  • oliwa

    2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    szczypta
  • tymianek

    szczypta
  • rozmaryn

    szczypta
  • oregano

    szczypta

Dodatki:

  • pomidor

    4 plastry
  • ser żółty

    2 plastry
  • szynka

    2 plastry
  • rukola

    200 gram
  • bazylia

  • czerwona cebula

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na stół wysyp mąkę, dorzuć sól oraz smalec, następnie dolewaj wodę i wyrabiaj ciasto. Kiedy będzie już zbite i elastyczne, owiń je w szmatkę i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.

W blenderze zmiel na gładką masę wypłukane czarne oliwki, czosnek, oliwę, pieprz, tymianek, oregano i rozmaryn. Z ciasta ulep kule wielkości główki czosnku, rozwałkuj je i wrzucaj na mocno rozgrzaną patelnię. Pojawienie się bąbli na powierzchni- to znak, że ciasto jest gotowe, by je przewrócić. Delikatnie je uciskaj, by pozbyć się powietrza. Kiedy już się usmaży, można nakładać dodatki. Na początek rozsmaruj na placku tapenadę, na połowie ułóż plastry pomidora i kilka listków bazylii, na to piórka cebuli, ser żółty, szynkę, rukolę. Całość można polać odrobiną oliwy i zawinąć placek.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat