Przepis dnia IV, odc. 61: Sałatka z gotowaną fasolą, śledziem i serem

Przepis dnia IV, odc. 61: Sałatka z gotowaną fasolą, śledziem i serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śledzie

    3 filety
  • ogóreczki z chili Smak

  • fasola

    200 g
  • oliwki czarne

    kilka szt.
  • ser pleśniowy

    10 dag
  • ser twardy

    10 dag
  • jajko

    3 szt.
  • sałata rzymska

  • tymianek

  • rozmaryn

  • Sos sałatkowy czosnkowy Prymat

  • olej rzepakowy

  • woda

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 61: Sałatka z gotowaną fasolą, śledziem i serem foto
Do miseczki wsypujemy sos sałatkowy, dolewamy odrobinę wody, oleju rzepakowego oraz wody z kaparów. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na 10 minut.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 61: Sałatka z gotowaną fasolą, śledziem i serem foto
Jajka na twardo kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do miski, dodajemy fasolę z puszki i kroimy śledzie w kostkę (1 sztukę zostawiamy do dekoracji), dodajemy pokrojony w grubą kostkę ser pleśniowy i ser żółty twardy. Przyprawiamy rozmarynem, tymiankiem, świeżo mielonym czarnym pieprzem. Kapary i oliwki kroimy w plasterki i dodajemy do sałatki.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 61: Sałatka z gotowaną fasolą, śledziem i serem foto
Sałatę rzymską kroimy na 4 części, skrapiamy olejem i kładziemy na patelnię grillową lub grilla na 30 sekund z każdej strony. Posypujemy odrobiną startego żółtego sera. Sałatkę serwujemy z grillowaną sałatą i ogóreczkami konserwowymi.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 61: Sałatka z gotowaną fasolą, śledziem i serem foto
Całość skrapiamy przygotowanym na początku sosem sałatkowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat