Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia IV, odc. 61: Sałatka z gotowaną fasolą, śledziem i serem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śledzie 3 filety
ogóreczki z chili Smak
fasola 200 g
oliwki czarne kilka szt.
ser pleśniowy 10 dag
ser twardy 10 dag
jajko 3 szt.
sałata rzymska
tymianek
rozmaryn
Sos sałatkowy czosnkowy cezar Prymat
olej rzepakowy
woda
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 61: Sałatka z gotowaną fasolą, śledziem i serem

Kroki postępowania

1
Do miseczki wsypujemy sos sałatkowy, dolewamy odrobinę wody, oleju rzepakowego oraz wody z kaparów. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na 10 minut.
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 61: Sałatka z gotowaną fasolą, śledziem i serem foto
2
Jajka na twardo kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do miski, dodajemy fasolę z puszki i kroimy śledzie w kostkę (1 sztukę zostawiamy do dekoracji), dodajemy pokrojony w grubą kostkę ser pleśniowy i ser żółty twardy. Przyprawiamy rozmarynem, tymiankiem, świeżo mielonym czarnym pieprzem. Kapary i oliwki kroimy w plasterki i dodajemy do sałatki.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 61: Sałatka z gotowaną fasolą, śledziem i serem foto
3
Sałatę rzymską kroimy na 4 części, skrapiamy olejem i kładziemy na patelnię grillową lub grilla na 30 sekund z każdej strony. Posypujemy odrobiną startego żółtego sera. Sałatkę serwujemy z grillowaną sałatą i ogóreczkami konserwowymi.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 61: Sałatka z gotowaną fasolą, śledziem i serem foto
4
Całość skrapiamy przygotowanym na początku sosem sałatkowym.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 61: Sałatka z gotowaną fasolą, śledziem i serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak