Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pho - zupa wietnamska

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina z kością 50-60 dag
cebula 0,5 szt.
imbir 3-4 plastry
kardamon 0,5 łyżeczki
Goździki całe Prymat 2-3 szt.
cynamon 0,5 łyżeczki
sól do smaku
cukier brązowy 1 łyżka
sos rybny 1-2 łyżki
trawa cytrynowa 1 płaska łyżeczka
makaron ryżowy 2 opakowania
świeża kolendra 1 pęczek
zielona cebulka 1 pęczek
pieprz
kiełki fasoli mung 1 opakowanie
anyż

Przepis i sposób przygotowania na: Pho - zupa wietnamska

Mięso wołowe z kośćmi wypłukać i obgotować przez 5 minut w gorącej wodzie. Wodę wylać. Mięso ponownie zalać około 2-3 litrami wody, następnie dodać pokrojoną i upieczoną wcześniej nad gazem lub na palniku cebulę. Tak samo robimy z imbirem. Jeśli cebulka lub imbir za bardzo się zwęgliły, przed dodaniem do zupy należy usunąć bardzo zwęglone części. Następnie dodajemy anyż gwieździsty, kardamon, goździki oraz cynamon. Solimy według uznania, a następnie dodajemy łyżkę cukru. Gotujemy 1,5 - 2 godziny. Wołowinę wyjmujemy. Rosół przecedzamy i doprawiamy sosem rybnym, trawą cytrynową oraz pieprzem. W międzyczasie makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem. Makaron powinien się namaczać przez około 15-20 minut, po czym należy go odcedzić. Ugotowaną wołowinę oddzielamy od kości i kroimy na kawałki. Świeżą kolendrę oraz zieloną cebulkę drobno siekamy. Następnie do miski wkładamy makaron, mięso, kiełki fasoli mung, kolendrę oraz cebulkę. Można dodać także posiekaną świeżą trawę cytrynową. Wszystko zalewamy gorącym rosołem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 18.10.2013 21:54
ciekawa zupka
Kuchenka 17.08.2013 22:00
ciekawy przepis
jozefinach 15.08.2013 15:44
Ciekawa jestem jak smakuje taka zupka.
cooleczka 14.08.2013 23:12
jeszcze nie próbowałam kuchni wietnamskiej
anemon 07.08.2013 23:22
Kuchnia wietnamska, to dla mnie teren nieznany, o tej zupie słyszałam, ale nigdy nie miałam okazji spróbować.
caralajna 21.07.2013 06:23
brzmi egzotycznie, jest fantastycznie doprawiona :)
okrysia 16.07.2013 20:50
SMACZNE TO!
Róża1 03.07.2013 21:46
fantastyczny pomysł:-)podziwiam:-)
Dorian 30.06.2013 19:32
pyszna zupka
Anna169Hosz 26.06.2013 00:55
Sądząc po składnikach bardzo by mi odpowiadała.
Alex_M 24.06.2013 12:42
jeszcze takiej nie jadlam. ciekawa jestem smaku :)
ONY_za_kare 21.06.2013 15:16
takiej nie jadłem. ciekawy jestem smaku
fotoviderek 17.06.2013 07:34
Ciekawe smaki, chętnie spróbuję :)
Kulinarna Ja 16.06.2013 17:57
pracochłonna, ale pewno warto :)
Bernadeta1 16.06.2013 17:31
ciekawy smak zupy z takim zestawem przypraw, nie spotkałam się tylko nigdy z anyż gwieżdzisty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak