Pesto z suszonych pomidorów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory suszone

    80 g
  • bazylia świeża

    1 drzewko
  • czosnek

    2 ząbki
  • orzechy włoskie

    30 g
  • orzechy nerkowca

    30 g
  • oliwa

    0,5 szklanki
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Orzechy (włoskie i nerkowca) prażymy i studzimy.

Do naczynia przekładamy pokrojone suszone pomidory, posiekane świeże listki z 1 drzewka bazylii, dwa ząbki czosnku, uprażone orzechy i odrobinę oliwy z oliwek - wszystko miksujemy za pomocą blendera nie dopuszczając do utworzenia jednolitej papki, a jedynie rozdrobnienia składników.

Następnie do powstałej masy powoli dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek, miksujemy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Życzę smacznego! :)
Futka
Pesto świetnie komponuje się z ryżem i różnymi rodzajami makaronów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Hrabina w kuchni 08.10.2014 22:15
Apetyczne
Mama niejadka 08.10.2014 19:49
Domowe najlepsze :)
wwwiolka 08.10.2014 12:52
Bardzo fajne danie.
Róża1 08.10.2014 11:45
palce lizać :-) :-) .
gosia56 08.10.2014 10:03
na pewno pyszne;)
Ania84 08.10.2014 09:01
mmmm to musi być pyszne
Czyki 08.10.2014 08:21
Cudowne pesto uwielbiam :):)
Ola1984 08.10.2014 07:07
Moje ulubione pesto :) Domowe najlepsze.
Ankha 08.10.2014 07:03
Przepis zachęcający do wypróbowania
halinah 08.10.2014 00:32
nigdy nie robiłam tego

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat