Pesto z rukoli i bazylii

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rukola

    100 g
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • parmezan starty

    60 g
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • orzechy włoskie

    50 g
  • oliwa

    100 ml
  • sól

  • bazylia

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Orzechy włoskie dobrze uprażyć na suchej patelni. Wyłożyć na ściereczkę kuchenną, przykryć i wycierać orzechy. W ten sposób zdejmiemy większość skórki. Rukolę i bazylię włożyć do rozdrabniacza, tyle ile się zmieści. Zmiksować i włożyć resztę. Zebrać orzechy bez skórek i wrzucić do pesto razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, startym parmezanem i zmiksować. Dolać sok z cytryny. Zmiksować, a na końcu dolewać stopniowo oliwę. Ilość zależy od naszych upodobań. Przyprawić solą i pieprzem. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 12.02.2014 23:51
Fajna rzecz.
mysza75 08.02.2014 15:38
uwielbiam takie pesto
caralajna 06.02.2014 18:49
bardzo je lubię
Alex_M 06.02.2014 10:40
musiało być przepyszne :)
IwonaDD 05.02.2014 18:35
aromatyczne pesto
gosia56 05.02.2014 16:49
super przepis
fotoviderek 05.02.2014 07:39
Bardzo przydatny przepis :)
adelajda 05.02.2014 05:51
nigdy nie robiłam pesto czas to zmienić :)
joanna__s 04.02.2014 21:17
Chyba się końcu wezmę za takie pesto. Chodzi już za mną od bardzo dawna.
treonina 04.02.2014 20:42
nigdy nie robiła własnego pesto, zawsze kupuję, chyba nadszedł czas żeby spróbować :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat