Pesto z bazylii i ziaren słonecznika

Pesto z bazylii i ziaren słonecznika

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    3 ząbek
  • oliwa

    220 mililitr
  • słonecznik łuskany

    3 łyżka
  • parmezan starty

    4 łyżka
  • sól

    1/2 łyżeczka
  • pieprz

    1/4 łyżeczka
  • makaron spaghetti

    1 opakowanie
  • bazylia

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni do zrumienienia. Bazylię oczyszczamy i miksujemy z czosnkiem i słonecznikiem. Stopniowo dolewamy oliwę. Solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec dodajemy starty ser i chwilę miksujemy. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i na gorący nakładamy pesto. Mieszamy do czasu, aż makaron będzie równomiernie pokryty sosem. Podajemy natychmiast po przyrządzeniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat