Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pesto brokułowo-bazyliowe z orzechami nerkowca

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

brokuł 1 mały
oliwa
olej z pestek winogron
orzechy nerkowca garść
ser żółty 50 g twardy
czosnek 2-3 ząbki
bazylia duży pęczek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pesto brokułowo-bazyliowe z orzechami nerkowca

Brokuła opłukać, podzielić na różyczki i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie lub na parze - odsączyć i ostudzić.
Bazylię przebrać, opłukać, odsączyć w wirówce do sałaty, obrać same listki - lekko przesiekać.
Do blendera wrzucić brokuła, liście bazylii, posiekane z grubsza nerkowce, ząbki czosnku i grubo starty ser, wszystko posolić, popieprzyć i wlać oliwę oraz olej z pestek winogron mniej więcej w równych ilościach - zmiksować pulsacyjnie, dolewając więcej oliwy, aby pesto nie było zbyt zwarte.
Gotowe pesto posolić do smaku.
Pesto przełożyć do słoika lub pojemniczka z wieczkiem i włożyć do lodówki.
Podawać z makaronem, pieczonymi lub gotowanymi na parze warzywami, rybą lub drobiem, pieczonymi ziemniakami, twarogiem, tostami.

Można przechowywać w lodówce 3-4 dni, ale po każdym wybraniu części pesto wyrównać powierzchnię pozostałego, oczyścić papierowym ręcznikiem brzegi pojemnika, a na koniec zalać całość łyżką oliwy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 10.01.2014 10:45
Z tostami zupełnie inaczej smakuje :) Ja uwielbiam wszelkie zimne sosy testować właśnie na gorących tostach - to nadaje im drugiego życia ;)
Camill 25.10.2013 12:25
alez to musi byc pyszne z makaronem albo tostami:)
caralajna 12.08.2013 17:55
muszę zrobić, sama bym na to nie wpadła :)
Habibi 15.07.2013 17:59
POLECAM - to pesto wychodzi znacznie lżejsze, za sprawą dodatku brokuła, niż tradycyjne :) Super do letnich dań :)
aisoglam 10.07.2013 07:41
Świetny przepis, na pewno wypróbuję!
Katarzyna/kate1980 06.07.2013 22:57
bardzo fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak