Przepis i sposób przygotowania na: Pesto brokułowo-bazyliowe z orzechami nerkowca
Bazylię przebrać, opłukać, odsączyć w wirówce do sałaty, obrać same listki - lekko przesiekać.
Do blendera wrzucić brokuła, liście bazylii, posiekane z grubsza nerkowce, ząbki czosnku i grubo starty ser, wszystko posolić, popieprzyć i wlać oliwę oraz olej z pestek winogron mniej więcej w równych ilościach - zmiksować pulsacyjnie, dolewając więcej oliwy, aby pesto nie było zbyt zwarte.
Gotowe pesto posolić do smaku.
Pesto przełożyć do słoika lub pojemniczka z wieczkiem i włożyć do lodówki.
Podawać z makaronem, pieczonymi lub gotowanymi na parze warzywami, rybą lub drobiem, pieczonymi ziemniakami, twarogiem, tostami.
Można przechowywać w lodówce 3-4 dni, ale po każdym wybraniu części pesto wyrównać powierzchnię pozostałego, oczyścić papierowym ręcznikiem brzegi pojemnika, a na koniec zalać całość łyżką oliwy.