Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
bazylia świeża
2 drzewka -
czosnek
2 ząbki -
parmezan starty
3 łyżki -
masło orzechowe
2 spore łyżki -
oliwa
5 - 6 łyżek -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny Prymat w młynku
Przepis i sposób przygotowania Pesto bazyliowe z masłem orzechowym
PRZYGOTOWANIE:
Do rozdrabniacza wkładamy osuszone listki bazylii, 2 przekrojone ząbki czosnku i 2 łyżki oliwy z oliwek - wszystko miksujemy przez chwilę do momentu delikatnego rozdrobnienia ziół.
Następnie dodajemy parmezan, masło orzechowe oraz pozostałą część oliwy z oliwek i miksujemy dla dobrego połączenia wszystkich składników, ale nie powstania jednolitej papki.
Całość doprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
Gotowe pesto z masłem orzechowym idealnie komponuje się z makaronem ugotowanym al dente.
Życzę smacznego! :)
Komentarze (7)
Nie masz konta? Zarejestruj się