Pesto bazyliowe z masłem orzechowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bazylia świeża

    2 drzewka
  • czosnek

    2 ząbki
  • parmezan starty

    3 łyżki
  • masło orzechowe

    2 spore łyżki
  • oliwa

    5 - 6 łyżek
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Propozycja na bardzo aromatyczne i smaczne pesto z dodatkiem masła orzechowego - idealne do makaronu :)

PRZYGOTOWANIE:

Do rozdrabniacza wkładamy osuszone listki bazylii, 2 przekrojone ząbki czosnku i 2 łyżki oliwy z oliwek - wszystko miksujemy przez chwilę do momentu delikatnego rozdrobnienia ziół.

Następnie dodajemy parmezan, masło orzechowe oraz pozostałą część oliwy z oliwek i miksujemy dla dobrego połączenia wszystkich składników, ale nie powstania jednolitej papki.

Całość doprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.

Gotowe pesto z masłem orzechowym idealnie komponuje się z makaronem ugotowanym al dente.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wwwiolka 17.03.2015 10:01
Bardzo fajny przepis.
mami93 17.03.2015 09:54
Ciekawy pomysł ;)
justynkag 16.03.2015 19:19
Pesto lubie,ale z masłem orzechowym nie probowalam.Jestem ciekawa smaku
caralajna 16.03.2015 18:49
pesto to chyba Twoja specjalność ;) smacznie i zdrowo
Renata9 16.03.2015 18:09
Pyszne pesto
Grazyna0211 16.03.2015 17:58
fajny pomysł
Maridka19 16.03.2015 16:10
Bardzo lubię pesto ale z masłem orzechowym jeszcze nie jadłam , musi być pyszne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat