Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

penne ze szpinakiem, boczkiem i suszonymi pomidorami

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron penne 350 g
szpinak 300 g
boczek 200 g
suszone pomidory w zalewie 150 g
czosnek 2 ząbki
pesto czerwone 2 łyżeczki
kozi ser 100 g
oregano do smaku
bazylia do smaku
pieprz kolorowy do smaku
sól do smaku
olej do smażenia 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: penne ze szpinakiem, boczkiem i suszonymi pomidorami

/przepis na 3 porcje/
Na patelni podsmażyć boczek, powinien być rumiany. W rondelku z odrobiną oliwy dusić szpinak z czosnkiem. Gdy zmięknie, dodać pokrojone w paski suszone pomidory, pesto i kilka łyżeczek zalewy z pomidorów. Doprawić do smaku solą, pieprzem(świetnie smakuje z samym zielonym, świeżo zmielonym) i ziołami, powinien dominować aromat oregano. Wrzucić podsmażony boczek, całość wymieszać, dodając jeszcze odrobinę zalewy z pomidorów.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Przełożyć na talerze. Na makaron wyłożyć szpinak z pomidorami i boczkiem. Wierzch potrawy udekorować kostkami koziego sera i listkiem bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Granita 30.08.2013 07:57
super danie
w mojej kuchni 14.06.2013 18:31
dla mnie pyszny obiad
IwonaDD 14.06.2013 15:10
pysznie wygląda ten makaronik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak