Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Penne z wołownią i warzywami w pomidorach

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso wołowe 200 g pieczeniowe
cebula biała 1 szt
por 3 cm
szalotka 2 szt
czosnek ząbki 4 szt
Papryka ostra mielona Prymat 1 szt mała
passata pomidorowa 500 g
kalarepka młoda 1 szt
rzodkiew biała 1 szt mała
parmezan 4 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżeczki
bazylia 10 listków
oliwa 5 łyżek
makaron penne 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Penne z wołownią i warzywami w pomidorach

Do żeliwnego garnka dajemy oliwę, bazylię i pokrojony czosnek, lekko rumienimy.

Dodajemy zmielone mięso, mieszamy przesmażamy.

Następnie dodajemy poszatkowaną cebulę, szalotkę i pora, znów przesmażamy na wolnym ogniu.

Papryczkę ostrą pieczemy w piekarniku az zbrązowieje, po czym obieramy ze skórki i dodajemy do garnka.

Rzodkiew i kalarepkę szatkujemy na grubych oczkach dodajemy do reszty składników.

Doprawiamy, wlewamy passatę i dusimy ok 1h bez przykrycia, sos ma zgęstnieć.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z sosem, dodajemy parmezan, odczekujemy 5 min podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

molanka 28.01.2015 13:10
czasami proste przepisy są najlepsze
2milutka 28.01.2015 11:17
proste a jakie smaczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak