Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Penne z cukinią, sułtankami i migdałami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron penne 120 gram
masło 1 łyżka
oliwa 1 łyżeczka
cukinia 320 gram
czosnek 1/2 ząbka
sól do smaku
pieprz do smaku
płatki migdałowe 1 łyżka
pietruszka zielona 1.2 małego pęczka
wino 2 (marsala)
parmezan 1 starty

Przepis i sposób przygotowania na: Penne z cukinią, sułtankami i migdałami

(zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson z "Lato w kuchni przez okrągły rok")

W garnku o grubym dnie rozgrzej masło oraz oliwę. Wrzuć cukinię, czosnek, dopraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem 35 minut, od czasu do czasu mieszając. Cukinie powinny stać się miękkie, ale nie powinna się z nich zrobić papka.

Sułtanki zalej podgrzanym winem i odstaw na 15 minut. Przełóż rodzynki razem z Marsalą do cukinii, przypraw całość do smaku.

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, a następnie odcedzony wymieszaj delikatnie z cukiniowym sosem.

Migdały upraż na suchej patelni, aż się lekko zezłocą. Posyp nimi makaron. Gotowe danie posyp parmezanem oraz natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 09.11.2012 18:16
wygląda znakomicie !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak