Pełnoziarnista pizza z cukinią i salami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pełnoziarnista

    20 dag
  • mąka pszenna

    20 dag
  • drodże,

    3 dag
  • mleko 2 %

    3/4 szklanki
  • woda ciepła

    1/2 szklanki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1/2 łyzeczki
  • oliwa

    1 łyżka

Farsz

  • pieczarki

    30 dag
  • salami

    12 plastrów
  • cukinia

    1 sztuka
  • cebula biała

    1 sztuka
  • ketchup pikantny

  • ser żółty

    20 dag
  • masło

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • szczypiorek usiekany

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pełnoziarnista pizza z cukinią i salami foto
Ciasto: Mąkę pszenną przemieszać z mąką pełnoziarnistą ,posolić wbić jajka oraz dolać ciepłą wodę.Mleko podgrzać lekko w rondelku z cukrem wkruszyć drożdże oprószyć łyżką mąki pszennej i zostawić do wyrośnięcia zaczynu.Gdy już jest gotowy wlać do mąki i ręką wyrobić gładkie ciasto pod koniec wyrabiania dolać oliwę. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Następnie ciasto podzielić na dwie lub trzy części w zależności jak duże okrągłe placki chcemy mieć i na stolnicy rozwałkować .Odstawić na 10 minut aby ciasto podrosło.
Krok 2 - Pełnoziarnista pizza z cukinią i salami foto
Nadzienie: Pieczarki myjemy kroimy na plasterki,cebulę siekamy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy masło wrzucamy cebulę i pieczarki dusimy około 10 minut aż połowa soku odparuje oprószamy 2 łyżkami maki pszennej doprawiamy do smaku ziołami włoskimi i solą.Zestawiamy z ognia.
Krok 3 - Pełnoziarnista pizza z cukinią i salami foto
Ser ścieramy na tarce cukinię kroimy w cienkie plastry. Gotowe drożdżowe placki układamy na blasze,smarujemy ketchupem lub sosem pomidorowym rozkładamy pieczarki salami oraz cukinię ,posypujemy tartym serem wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika i pieczemy około 20 minut. Podajemy gorącą prosto z pieca pokrojoną na kawałki,posypaną siekanym szczypiorem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 25.07.2015 16:03
bardzo apetyczna
Klausia 27.08.2014 12:55
wygląda ciekawie :)
Jadwiga/Jaga85 13.05.2014 14:41
Super propozycja na pyszna pizzę!!!
V_kuchareczka 13.05.2014 14:02
ciekawe połączenie z tą cukinią, muszę koniecznie wypróbować
pajbek 13.05.2014 13:54
Smaka mi zrobiłaś taką wersją pizzy :-)
Ankha 13.05.2014 13:20
Z miłą chęcią zajęłabym się odkrojoną ćwiartką ;)
Edith85 13.05.2014 12:35
bardzo smaczna propozycja
wyattearp 13.05.2014 11:57
uwielbiam !!!!!!!!!!
patryska76 13.05.2014 10:16
Smaczna taka pizza :D
Magula 13.05.2014 09:42
Super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat