Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Peklowana szynkówka pieczona w rękawie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynkówka 600 g
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 30 g
woda 1 l
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt
ziele angielskie 6-7 kulek
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2-3 łyżeczki
czosnek 2-3 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Peklowana szynkówka pieczona w rękawie

Kroki postępowania

1
Na początek należy przygotować zalewę do peklowania, wodę przegotowaną wlewamy do garnka, dodajemy sól peklującą , zioła, czosnek l iść i ziele angielskie wymieszać, następnie wkładamy mięsko i peklujemy około 3 dni nakłuwając mięso 4 - 5 razy dziennie,
Krok 1 - Peklowana szynkówka pieczona w rękawie foto
2
Po upływie czasu na peklowaniu, mięso przekładamy do rękawa, podlewamy wodą około 200 ml
Krok 2 - Peklowana szynkówka pieczona w rękawie foto
3
Mięsko pieczemy przez około 60 minut w 200 stopniach.
Krok 3 - Peklowana szynkówka pieczona w rękawie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 20.01.2013 16:23
dla mnie doskonałe do pieczywa mięso domowe
PIOTR11 20.01.2013 13:19
bardzo apetyczne mięso

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak