Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z świeżymi grzybami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątróbka 30 dkg
mięso mielone wieprzowe 1/2 kg
grzyby leśne 1/2 kg
cebula 2 szt
jaja 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 200 g
kwaśna śmietana 2 łyżki
estragon 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z świeżymi grzybami

Kroki postępowania

1
Wątróbkę oczyścić z błon i podgotować w wodzie bez soli. Po wyjęciu może być jeszcze krwista. Przygotować grzyby: obrać, pokroić i gotować w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego ok 15- 20 minut. Posolić.
Ostudzoną wątróbkę zmiksować z cebulą.
Krok 1 - Pasztet z świeżymi grzybami foto
2
Dodać jajka.
Krok 2 - Pasztet z świeżymi grzybami foto
3
Dodać odcedzone grzyby i ponownie zmiksować.
Dołożyć mielone mięso. Mięso powinno być lekko tłuste – może być łopatka albo karkówka. Bułkę tartą wymieszać ze śmietaną. Zostawić na 3 minuty, aby bułka zmiękła a potem dodać do pasztetu.
Krok 3 - Pasztet z świeżymi grzybami foto
4
Wymieszać dokładnie i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz estragonem. Przełożyć gotową masę do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy a potem piec około 50 minut w temperaturze 160 stopni.
Krok 4 - Pasztet z świeżymi grzybami foto
5
Podawać na zimno z sosem tatarskim.
Krok 5 - Pasztet z świeżymi grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 20.10.2014 09:54
bardzo dobry
magduś83 03.10.2014 20:32
oj zjadłabym z chęcią :) bo wygląda wprost bajecznie
Kejti 23.09.2014 09:41
Wygląda zjawiskowo :-)
Katarzyna34 16.09.2014 20:08
wygląda wyśmienicie
Christopher 16.09.2014 19:44
Wyśmienity pasztet.
DorotaZ 16.09.2014 19:15
Mmmm... pyszności:)
stan2401 16.09.2014 14:36
musi smakować wyśmienicie
ice cubes 16.09.2014 10:42
z chęcią by się spróbowało :)
Futka 16.09.2014 10:17
Pyszny, aromatyczny, domowy pasztecik :)
w mojej kuchni 16.09.2014 09:54
same przysmaki na talerzu
dodi 16.09.2014 09:45
ale musiał być pyszny
monikalangier 16.09.2014 09:23
uwielbiam takie pasty
Konczi 16.09.2014 09:17
Ależ u Ciebie przepysznie !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak