Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z selera

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

seler 1 kg
cebula 2 szt
margaryna 250 gram
masło 1 łyżka
pieczarki
jajko 6 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1,5 szkl
sól do smaku
pieprz
Bulion grzybowy 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z selera

Kroki postępowania

1
Seler obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka, dodajemy jedną cebulę pokrojoną, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki pokrojone na kawałki. Całość podsmażamy, a pod koniec dodajemy margarynę, tak aby tylko się roztopiła.
Odcedzamy seler z wody, studzimy, dodajemy podsmażone pieczarki i miksujemy blenderem. Doprawiamy dobrze pieprzem i solą. Dodajemy całe jajka, wsypujemy bułkę i mieszamy na jednolitą masę
Krok 1 - Pasztet z selera foto
2
Dwie foremki typ keksówki smarujemy masłem i posypujemy bułeczką tartą. Nakładamy masę selerową, wygładzamy i smarujemy mlekiem.
Krok 2 - Pasztet z selera foto
3
Pieczemy w 190 stopniach ok 2 godzin. Pasztet jest godny polecenia :)
Smacznego
Krok 3 - Pasztet z selera foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sara1 18.04.2014 15:12
muszę zrobić bo jestem ciekawa jak smakuje
Bernadeta1 17.04.2014 14:21
ciekawy przepis, warto taki zrobić
Paolcia 17.04.2014 12:18
z selera?? to nie dla mnie :P
Beatris 17.04.2014 11:18
Wygląda apetycznie, z chęcią kawałek bym zjadła:)
Czyki 17.04.2014 10:51
Pasztet jest bardzo smaczny, nie czuć w nim w ogóle selera:) Polecam
idealme 17.04.2014 10:47
ciekawe jak smakuje ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak