Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z dyni

5.0
(31)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 20 dekagram
cebula 2 sztuki
czosnek 4 ząbki
ser mozarella 20 dekagram
jajko 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
otręby owsiane 2 łyżki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
dynia 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z dyni

Dynię i pieczarki obieramy i ścieramy na tarce. Na patelni podsmażamy na oleju i łyżce masła cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy wyciśnięty czosnek i dusimy chwilę na małym ogniu. Następnie dodajemy starte pieczarki i startą dynię. Całość dusimy około 20 minut; na koniec doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Przekładamy mieszankę do miski i studzimy. Jak już masa jest chłodna dodajemy jajka, starty ser mozzarella, bułkę tartą, otręby owsiane, natkę pietruszki i mieszamy wszystko razem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masę przekładamy do foremki, posypujemy np. kminkiem i pieczemy 45 minut. Taki pasztet jest dobry z gęstą śmietaną lub sosem jogurtowo-czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fop 09.11.2019 16:47
Pasztet zrobiony pycha polecam
Doradca Smaku 12.11.2019 08:10
Dzięki za recenzję przepisu!
goofy9 25.03.2013 12:59
super przepis, teraz tylko czekać na dynie
SmacznaPyza 05.02.2013 17:01
dzięki za informacje
Brenia 14.11.2012 17:06
Forma keksówka ok. 25x7cm ok. 1-1,5kg dyni
SmacznaPyza 13.11.2012 18:37
"dynia mała" czyli ile wagowo? jak duża forma do pieczenia?
halina17 13.11.2012 14:50
Ciekawy przepis.
fijolek91 13.11.2012 12:25
super
uqash24 13.11.2012 12:24
pomysłowe :)
Miki 13.11.2012 12:21
ciekawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak