Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z ciecierzycy z pieczarkami
Pyszny wege pasztet o wyrazistym smaku i kremowej konsystencji. Powstaje na bazie ciecierzycy i pieczarek. Sprawdzi się w roli dodatku do obiadu ale też jako smarowidło do kanapek. Dla urozmaicenia smaku do pasztetu można dodać ulubione przyprawy i dodatki np. ziarna.
Masa na pasztet powinna być dobrze doprawiona solą i pieprzem. Tak przygotowany pasztet można serwować na co dzień ale też wyjątkowe okazje jak Święta. Jedliście już?
Jak zrobić wege pasztet z ciecierzycy i pieczarek?
Kroki postępowania
Ciecierzycę wraz z pieczarkami i cebulą zmiksować w robocie na gładkie purée. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać trochę wody z gotowania ciecierzycy. Do masy dodać jajka, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, kurkumę, gałkę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
Keksówkę o wymiarach 30x10 cm wysmarować olejem i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej pasztet, wierzch pasztetu posmarować olejem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec przez ok. 50 minut. Pasztet wystudzić na kratce.
Jeśli masa na pasztet jest zbyt gęsta należy dodać do niej wody w której gotowała się ciecierzyca lub odrobinę domowego bulionu warzywnego. Jeśli masa jest zbyt luźna, należy dodać więcej bułki tartej.
Wierzch pasztetu można posypać ulubionymi ziarenkami - siemieniem lnianym, sezamem, słonecznikiem itp.