Pasztet z ciecierzycy z pieczarkami

Pasztet z ciecierzycy z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    400 gram
  • pieczarki

    300 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • olej

    2 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • liść laurowy

    3 sztuka
  • ziele angielskie

    3 sztuka
  • jajka

    2 sztuka
  • bułka tarta

    3 łyżka
  • ząbki czosnku

    3 sztuka
  • majeranek

    2 łyżka
  • tymianek

    1/2 łyżka
  • kurkuma mielona

    1/2 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa mielona

    1/2 łyżeczka
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

    1/2 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pasztet z ciecierzycy z pieczarkami  foto
Ciecierzycę zalać przegotowaną letnią wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia. Wodę odlać, ciecierzycę zalać świeżą wodą, dodać liście laurowe i ziela angielskie. Ciecierzycę ugotować do miękkości przez ok. 1 godzinę. Odcedzić, usunąć liście, ziela i wystudzić.
Krok 2 - Pasztet z ciecierzycy z pieczarkami  foto
Na patelni rozpuścić masło z olejem. Dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę. Smażyć do zeszklenia. Dodać pokrojone drobno pieczarki i smażyć na dużym gazie do całkowitego odparowania wody i przyrumienienia się pieczarek. Podsmażone pieczarki z cebulą wystudzić.
Krok 3 - Pasztet z ciecierzycy z pieczarkami  foto
Ciecierzycę wraz z pieczarkami i cebulą zmiksować w robocie na gładkie pure. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać trochę wody z gotowania ciecierzycy. Do masy dodać jajka, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, kurkumę, gałkę oraz sól i pieprz.Wszystko dokładnie wymieszać. Keksówkę o wymiarach 30x10 cm wysmarować olejem i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej pasztet, wierzch pasztetu posmarować olejem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec przez ok. 50 minut. Pasztet wystudzić na kratce.
Jeśli masa na pasztet jest zbyt gęsta należy dodać do niej wody w której gotowała się ciecierzyca lub odrobinę domowego bulionu warzywnego. Jeśli masa jest zbyt luźna, należy dodać więcej bułki tartej.
Wierzch pasztetu można posypać ulubionymi ziarenkami - siemieniem lnianym, sezamem, słonecznikiem itp.
Ola1984
Dla urozmaicenia smaku do pasztetu można dodać ulubione przyprawy i dodatki np. ziarna. Masa na pasztet powinna być dobrze doprawiona solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kasienka23

19.04.2015 12:47
smaczny i zdrowy pasztecik!

monika141

19.04.2015 08:38
pyszny i zdrowy pasztet

Smaczna_B

18.04.2015 19:39
świetny, zapewne pyszny

Mniam

18.04.2015 15:06
Uwielbiam ciecierzycę, ale pasztetu jeszcze nie robiłam :)

fotoviderek

18.04.2015 14:51
Świetny pomysł :)

Alex_M

18.04.2015 14:25
na bank dobry :D

wwwiolka

18.04.2015 13:49
Bardzo fajny przepis.

Monika-twin

18.04.2015 13:35
super pasztecik!

Janina

18.04.2015 13:35
Świetny, ciekawy przepis;)

pestka

18.04.2015 13:22
wygląda na przepyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat