Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z białej fasoli, wątróbki i grzybów suszonych

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka drobiowa ok. 1/2 kg
fasola Jaś 1 opakowanie 500g
fasola czerwona z puszki 1 puszka
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
cebula 3 sztuki
jajko 2 sztuki
olej 3-4 łyżki
ziele angielskie 4 ziarna
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6-7 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
sól i pieprz do smaku
Majeranek suszony Prymat 2,5 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1,5 łyżeczki
Gałka muszkatołowa cała Prymat do smaku
grzyby suszone 3/4 szklanki

Porada

Pasztet pycha, koszt niewielki, do złudzenia przypomina typowy mięsny, wątróbka daje ładny kolor, a grzybki niepowtarzalny smak. Nabrałam każdego, kogo częstowałam. :) Smacznego!

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z białej fasoli, wątróbki i grzybów suszonych

Kroki postępowania

1
Fasolkę Jaś zalewam dzień wcześniej zimną wodą i pozostawiam na noc, aby spęczniała. Następnego dnia zmieniam wodę i gotuję do miękkości (pod koniec dodaję sól). Odcedzoną i ostudzoną fasolkę przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa (najlepiej 2 razy).
Krok 1 - Pasztet z białej fasoli, wątróbki i grzybów suszonych foto
2
Opłukaną i osuszoną wątróbkę podsmażam na patelni w niewielkiej ilości oleju na złoty kolor, następnie dodaję pokrojone cebule, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, część majeranku oraz listki laurowe do momentu, aż cebula zeszkli się.
Krok 2 - Pasztet z białej fasoli, wątróbki i grzybów suszonych foto
3
Ostudzoną wątróbkę wraz z cebulką przepuszczam przez maszynkę. Czerwoną fasolkę z puszki płuczę i mielę razem z wątróbką (nada ładnego koloru), dodaję gotowane marchewki i pietruszkę (mogą być z zupy). Całą masę mielę 2 razy, wtedy pasztet jest idealnie gładki.
Krok 3 - Pasztet z białej fasoli, wątróbki i grzybów suszonych foto
4
Grzyby zalewam nieco wcześniej wodą i czekam, aż zmiękną. Następnie odsączam je i kroję dosyć drobno.
Krok 4 - Pasztet z białej fasoli, wątróbki i grzybów suszonych foto
5
Mieszam obie masy, dodaję pokrojone grzyby, olej, pozostałe przyprawy, świeżo startą gałkę muszkatołową (wystarczy niewiele, gdyż jest bardziej aromatyczna, niż ta z torebki).
Krok 5 - Pasztet z białej fasoli, wątróbki i grzybów suszonych foto
6
Na koniec wbijam jajka, przyprawiam solą oraz pieprzem do smaku i wyrabiam pasztet.
Krok 6 - Pasztet z białej fasoli, wątróbki i grzybów suszonych foto
7
Pasztet przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia, wąskiej formy, wyrównuję i wygładzam. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika (180st. C) na około 1 godz. (najlepiej sprawdzić, czy boki lekko odstają i czy jest złoty, upieczony w całości).
Krok 7 - Pasztet z białej fasoli, wątróbki i grzybów suszonych foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 11.01.2016 17:35
takiego nie jadłam a chętnie bym spróbowała
adelajda 03.01.2016 20:28
jak dawno nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak