Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet staropolski

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina 1 kg
boczek surowy 1 kg
karkówka 1 kg
szynka 1 kg
wątróbka drobiowa 1/2 kg
cebula 5 szt
seler 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
bułka 5 szt
jajko 7 szt
Gałka muszkatołowa cała Prymat 2 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet staropolski

Mięsa (bez wątróbki) wraz z obranymi cebulami, obranym i rozkrojonym na 4 części selerem oraz po pół opakowania pieprzu czarnego ziarnistego, liścia laurowego i ziela angielskiego zalewamy wodą. Silimy i gotujemy do miękkości mięs. Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy wątróbkę. Mięsa, wątróbkę, cebule i seler mielimy w maszynce do mięsa trzykrotnie. Dodajemy 7 jajek, zmielone dwie gałki muszkatołowe oraz do smaku sól i świeżo mielony czarny pieprz. Masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 1,5 h.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 27.01.2017 21:44
bardzo dziękuję :)
Janina 27.01.2017 17:40
Smaczny bo domowy;))
Wiktoria29 27.01.2017 16:13
zjadłabym....
Ola1984 27.01.2017 08:28
Przepysznie wygląda :)
Iwusia 26.01.2017 23:59
idealny domowy pasztecik
justynkag 26.01.2017 22:56
Swoje wyroby są najlepsze!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak