Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet jarzynowo - orzechowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa selerowa

seler naciowy 5 łodyg
cebula 1
jabłko winne 1
migdały siekane 20 dag
starty suchy ciemny chleb 2 łyzki
wino białe wytrawne 1 szklanka
płatki owsiane 2 łyżki
mąka 1 łyżka
jajko 2
sok z cytryny 2 łyżki
masło 2 łyżki
otartej skórki z cytryny 1/4 łyżeczki
sól
pieprz

masa pieczarkowa

pieczarki 35 dag
siekane orzechy włoskie 15 dag
cebula 1
czosnek 2 ząbki
sól
pieprz
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet jarzynowo - orzechowy

Masa selerowa:
Łodygi selera obrać, umyć i razem z obrana cebulą drobno pokroić. Na stopionym maśle zeszklić cebulę, dodać łodygi selera i smażyć, mieszając, 2 minuty. Oprószyć mąką, wlać wino i mieszając, gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny, posypać otartą skórka z cytryny. Chleb wymieszać z płatkami owsianymi, posiekanymi migdałami, jabłkiem, uduszonym selerem z cebulą, doprawić sola i pieprzem. wbić jajka i wyrobić masę.
Masa pieczarkowa:
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na stopionym maśle, dodać obrane pieczarki i roztarty z solą czosnek, chwilę smażyć, mieszając. Zmiksować z orzechami, doprawić do smaku sola i pieprzem.
Formę do pieczenia posmarować masłem, posypać bułką tartą, ułożyć połowę masy selerowej, następnie masę pieczarkową i przykryć resztę masy selerowej. Piec w nagrzanym piekarniku około godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak