Pastitsio - grecka zapiekanka

Pastitsio - grecka zapiekanka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowe

    500 g
  • wino czerwone wytrawne

    100 ml
  • Pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • oregano

  • bazylia

  • sól i pieprz

  • gałka muszkatołowa mielona

  • mleko

    500 ml
  • mąka

    3 łyżki
  • masło

    3 łyżki
  • ser feta

    1 opakowanie
  • olej do smażenia

  • makaron penne

    300 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pastitsio - grecka zapiekanka foto
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i podsmażamy.
Krok 2 - Pastitsio - grecka zapiekanka foto
Do podsmażonego mięsa dodajemy wino. Mieszamy i czekamy aż połowa odparuje.
Krok 3 - Pastitsio - grecka zapiekanka foto
Wrzucamy pomidory. Dodajemy przyprawy, mieszamy i dusimy.
W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.
Krok 4 - Pastitsio - grecka zapiekanka foto
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Strumieniem wlewamy mleko, ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć. Tak przygotowany sos beszamelowy przyprawiamy solą, pieprzem i gałka muszkatołową.
Krok 5 - Pastitsio - grecka zapiekanka foto
Zapiekankę układamy warstwowo: sos mięsny, beszamel i makaron. I tak na przemian.
Na koniec posypujemy pokruszoną fetą i zapiekamy w piekarniku 40-45 minut w temperaturze 170 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Marta1986

08.01.2017 14:09
apetycznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat