Pastitsio, czyli grecka zapiekanka z makaronem

Pastitsio, czyli grecka zapiekanka z makaronem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mięso mielone wołowe

    500 g
  • makaron penne

    350 g
  • Pomidory krojone z puszki

    2
  • papryka czerwona

    1
  • cebula

    2
  • ząbek czosnku

    3
  • wino czerwone wytrawne

    80 ml
  • oregano

    3 łyżeczki
  • ser feta

    150 g
  • oliwki czarne

    40 g
  • oliwa

    3 łyżki
  • masło

    do wysmarowania formy
  • sól do smaku

  • pieprz

Sos beszamelowy:

  • masło

    25 g
  • mleko

    250 ml
  • mąka pszenna

    25 g
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    szczypta
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pastitsio, czyli grecka zapiekanka z makaronem foto
Mięso podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, smażyć aż do zeszklenia. Następnie dodać pomidory, paprykę pokrojoną w kostkę, wlać wino, doprawić solą, pieprzem i oregano. Smażyć na wolnym ogniku około 15 minut okresowo mieszając.
Krok 2 - Pastitsio, czyli grecka zapiekanka z makaronem foto
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Krok 3 - Pastitsio, czyli grecka zapiekanka z makaronem foto
Sos beszamelowy:
Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i całość mieszając podsmażyć, wlać mleko, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i cały czas mieszać aż sos zgęstnieje.
Krok 4 - Pastitsio, czyli grecka zapiekanka z makaronem foto
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem układać warstwami: połowa makaronu, połowa mięsa z warzywami, połowa sosu beszamelowego, reszta makaronu, reszta mięsa z warzywami i pozostały sos beszamelowy. Na wierzchu ułożyć pokruszony lub pokrojony w kostkę ser feta i pokrojone oliwki.
Krok 5 - Pastitsio, czyli grecka zapiekanka z makaronem foto
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Linka2107
Pastitsio to prosta, wyborna, pachnąca oregano grecka makaronowa zapiekanka z mięsa wołowego, dojrzewających w słońcu pomidorów, aromatycznych czarnych oliwek i greckiego sera feta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

berys18

08.02.2017 18:45
świetna zapiekanka

Alex_M

15.09.2016 17:58
fajna zapiekanka :)

Pobitegarybarbary

15.09.2016 15:13
Uwielbiam zapiekanki pod każdą postacią. Szczególnie właśnie te, z makaronem i mielonym. Jeszcze do tego sos beszamelowy. Cudo!

marzut

15.09.2016 13:07
Super przepis

Mniam

15.09.2016 11:31
Smaczna i pożywna zapiekanka :)

wyattearp

15.09.2016 11:20
uwielbiam zapiekanki:)

Joanna Kryla

15.09.2016 10:23
Pyszna zapiekanka, moje smaki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat