Pasticio - grecka zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego

Pasticio - grecka zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

~ ZAPIEKANKA

  • mielona baranina

    lub wołowina 0,75-1 kg
  • makaron

    bucatini / penne 500g
  • pomidory bez skóry

    800 g
  • oliwa z oliwek

    kilka łyżek
  • cynamon mielony

    do smaku
  • czosnek

    do smaku
  • cebula biała

    2 duże
  • oregano

    do smaku
  • tymianek

    do smaku
  • kmin rzymski mielony

    do smaku

~ SOS beszamelowy

  • masło

    100 g
  • mąka pszenna

    100 g
  • mleko

    800-850 ml
  • jajka

    2 średnie
  • ser żółty starty

    Graviera 350 g
  • sól i pieprz

    do smaku
  • starta gałka muszkatołowa

    do smaku
  • ser feta

    100-150 g
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Na dużej patelni podsmażyć na oliwie posiekaną cebulę, dodać zmielone mięso i wyciśnięty czosnek. Smażyć do uzyskania rumianego koloru - podczas smażenia doprawić do smaku ziołami i przyprawami. Wlać posiekane pomidory i całość doprawić solą i cukrem. Odparować nadmiar płynu.

Ugotować makaron na półmiękko, odcedzić i polać oliwą. Po przemieszaniu odstawić do przestygnięcia.

Przygotować sos beszamelowy, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową - połaczyć z utartym serem, roztrzepanymi jajkami i wymieszać.

Naczynie żaroodporne polać oliwą i posypać bułką tartą. Dno wyłożyć większą częścią makaronu - układając równiutko rurkę przy rurce. Polać niewielką ilością sosu beszamelowego i wyłożyć warstwę mięsa z pomidorami - nakryć pozostałym makaronem. Na wierzch mięsa wylać sos beszamelowy.

Piekarnik rozgrzać do 180-200*C i zapiekać danie do czasu uzyskania rumianej skóki.

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

R'n'G Kitchen

24.08.2017 18:57
Świetnie wygląda. Koniecznie musimy wypróbować przepis <3

Habibi

23.08.2017 10:54
Polecam :) Pracy za dużo nie ma przy niej (poza układaniem makaronu), a efekt bardzo smaczny. Ja pierwszy raz robiłam ją z 15 lat temu i zakochałam się od pierwszego skosztowania ;) Można pokombinować z innymi gatunkami mięska.

anka1988

22.08.2017 20:42
bardzooo smacznie, koniecznie musze zrobić taką zapiekankę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat