Pasta z zielonej soczewicy i nerkowców

Pasta z zielonej soczewicy i nerkowców

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Dzisiaj zapraszam Was na zdrową i pożywną pastę z zielonej soczewicy i orzechów nerkowca. Pasta dostarczy nam sporo dobrze przyswajalnego białka, dobrych tłuszczy, błonnika, witamin z grupy B oraz składników mineralnych tj. żelazo, fosfor czy magnez.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica zielona

    0.75 szklanki
  • orzechy nerkowca

    0.5 szklanki
  • czosnek

    1 ząbek
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • sok z cytryny

    5 łyżek
  • młody jęczmień sproszkowany

    1 łyżeczka
  • olej sezamowy

    2 łyżki
  • woda

    0.4 szklanki
  • syrop z agawy

    1 łyżeczka
  • kumin

    1 szczypta
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pasta z zielonej soczewicy i nerkowców

KROK 1. Przed gotowaniem namaczamy soczewicę przez ok. 40 minut, a następnie płuczemy ją i wrzucamy do gotującej się wody. Soczewicę gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.

KROK 2. Nerkowce mielimy na gładki proszek, dodajemy do nich posiekany czosnek i natkę pietruszki, ugotowaną soczewicę, młody jęczmień, olej sezamowy, sok z cytryny, syrop z agawy oraz przyprawy. Wszystko miksujemy do momentu powstania jednolitej masy.

KROK 3. Powstałą gęstą masę rozrzedzamy za pomocą wody, delikatnie dolewając ją podczas miksowania. Ilość dodanej wody zależy od naszych upodobań dotyczących konsystencji pasty. Życzę smacznego! :)

Futka
Gotowa pasta świetnie smakuje z frytkami z batatów oraz orkiszowymi krakersami. RADA: Pamiętajmy, aby nie solić soczewicy podczas gotowania. Robimy to dopiero po ugotowaniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Bożena Matuszczyk 07.12.2018 09:16
Pasta na pewno smaczna ,bo wygląda apetycznie i kusząco. Muszę też wprowadzić soczewicę do mojej kuchni. Przyznaję szczerze że jeszcze nie próbowałam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat