Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta z czerwonej soczewicy

5.0
(43)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Lekko pikantna pasta na bazie soczewicy, z włoskimi dodatkami, świetnie smakuje na kromce świeżego pieczywa.

Składniki:

soczewica czerwona 1 szklanka
pomidory suszone w zalewie 2 sztuki
oliwki zielone 10 sztuk
zalewa z suszonych pomidorów 3 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 0.5 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
sól 0.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta z czerwonej soczewicy

Soczewicę przepłukać zimną wodą, wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 10 minut, a następnie osączyć na sitku. Pomidory i oliwki pokroić, wymieszać z zalewą, octem oraz przyprawami. Dodać lekko przestudzoną soczewicę i zblendować wszystkie składniki. Masa nie musi być jednolita, kawałki oliwek i suszonych pomidorów urozmaicają konsystencję pasty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 21.02.2019 19:42
Idealna pasta do domowego pieczywa :)
Basiliana 21.02.2019 20:39
Dziękuję:) Tak, z domowym pieczywem smakowałaby najlepiej:)
Bożena Matuszczyk 21.02.2019 10:07
Smakowita pasta ,a w dodatku bardzo zdrowa.;)
Basiliana 21.02.2019 20:38
Dziękuję:) Rzeczywiście, pasta jest bardzo smaczna i z powodzeniem może zastąpić pasztet:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak