Pasta z czerwonej soczewicy

Pasta z czerwonej soczewicy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Lekko pikantna pasta na bazie soczewicy, z włoskimi dodatkami, świetnie smakuje na kromce świeżego pieczywa.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica czerwona

    1 szklanka
  • pomidory suszone w zalewie

    2 sztuki
  • oliwki zielone

    10 sztuk
  • zalewa z suszonych pomidorów

    3 łyżki
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżeczki
  • papryka słodka mielona

    2 łyżeczki
  • czosnek granulowany

    0.5 łyżeczki
  • chili pieprz cayenne

    1 szczypta
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • sól

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Soczewicę przepłukać zimną wodą, wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 10 minut, a następnie osączyć na sitku. Pomidory i oliwki pokroić, wymieszać z zalewą, octem oraz przyprawami. Dodać lekko przestudzoną soczewicę i zblendować wszystkie składniki. Masa nie musi być jednolita, kawałki oliwek i suszonych pomidorów urozmaicają konsystencję pasty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

21.02.2019 19:42
Idealna pasta do domowego pieczywa :)

Basiliana

21.02.2019 20:39
Dziękuję:) Tak, z domowym pieczywem smakowałaby najlepiej:)

Bożena Matuszczyk

21.02.2019 10:07
Smakowita pasta ,a w dodatku bardzo zdrowa.;)

Basiliana

21.02.2019 20:38
Dziękuję:) Rzeczywiście, pasta jest bardzo smaczna i z powodzeniem może zastąpić pasztet:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat