Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta paprykowa z marchewką i cebulą

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 1 kg
cebula 1/2 kg
marchewka 300 g
czosnek duża główka
papryczka chili 1 mała
sok z cytryny
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta paprykowa z marchewką i cebulą

Paprykę umyć, oczyścić z ogonków i gniazd nasiennych, włożyć do worka przeznaczonego do pieczenia.
Dodać obrane marchewki, ząbki czosnku oraz oczyszczoną papryczkę chili.
Worek dokładnie zamknąć klamerkami i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170*C na godzinę.

W międzyczasie posiekać drobno cebulę, podsmażyć na oleju, ale nie rumienić zanadto.

Po wyjęciu upieczone warzywa pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Z papryki zdjąć skórkę, przełożyć miąższ do malaksera, dodać upieczone ząbki czosnku oraz marchewki pokrojone w kawałki.
Zmiksować na możliwie gładką masę dodając sól morską do smaku, sok z cytryny, usmażoną cebulę oraz olej.

Uzyskana masa powinna mieć konsystencję pomiędzy sosem a pastą.

Przełożyć do słoika i wstawić do lodówki.
Podawać do kanapek, serów, mięs, makaronu, pieczonych ziemniaków - nadaje się też jako dodatek do zup, sosów, farszu.

Do dłuższego przechowywania przełożyć pastę do mniejszych słoiczków i zapasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 15.03.2015 19:26
To jeden z moich kulinarnych eksperymentów, ale jak najbardziej udany :) pyszna jest :)
magdziorka6 28.12.2012 16:10
kulinarna ciekawostka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak