Przepis i sposób przygotowania na: Pasta paprykowa z marchewką i cebulą
Dodać obrane marchewki, ząbki czosnku oraz oczyszczoną papryczkę chili.
Worek dokładnie zamknąć klamerkami i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170*C na godzinę.
W międzyczasie posiekać drobno cebulę, podsmażyć na oleju, ale nie rumienić zanadto.
Po wyjęciu upieczone warzywa pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Z papryki zdjąć skórkę, przełożyć miąższ do malaksera, dodać upieczone ząbki czosnku oraz marchewki pokrojone w kawałki.
Zmiksować na możliwie gładką masę dodając sól morską do smaku, sok z cytryny, usmażoną cebulę oraz olej.
Uzyskana masa powinna mieć konsystencję pomiędzy sosem a pastą.
Przełożyć do słoika i wstawić do lodówki.
Podawać do kanapek, serów, mięs, makaronu, pieczonych ziemniaków - nadaje się też jako dodatek do zup, sosów, farszu.
Do dłuższego przechowywania przełożyć pastę do mniejszych słoiczków i zapasteryzować.