Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

„Parowane kurcze” w marynacie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka
Musztarda kremska Prymat 1 łyżka
miód płynny 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
tymianek
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: „Parowane kurcze” w marynacie

Propozycja na smakowitego kurczaka marynowanego w miodowo – musztardowej marynacie z nutką czosnku i tymianku, przygotowywanego na parze. Taki kurczak jest zdrowy, delikatny, soczysty i bardzo aromatyczny.

PRZYGOTOWANIE:

1. Oczyszczoną ze ścięgien i włókien pierś z kurczaka kroimy na średniej wielkości paski.

Tak podzielonego kurczaka oprószamy z obu stron solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz suszonym tymiankiem.

2. Do miseczki dodajemy musztardę, miód oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystkie składniki mieszamy, a powstałą marynatą nacieramy kawałki kurczaka i wstawiamy do lodówki na około godzinę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

3. Kurczaka gotujemy na parze (w specjalnym naczyniu lub na sitku) przez około 15 minut.

Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja proponuję młode ziemniaczki z koperkiem i marchewką na ciepło.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak