Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paprykowe buraczki

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki ćwikłowe 3 kg
papryka czerwona 3 szt
cebula 5 szt
cukier drobny 1 szklanka
ocet 10 % 1 szklanka
sól do smaku
olej roślinny 150 ml
papryka zielona 3 szt
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Paprykowe buraczki

Kroki postępowania

1
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobna kostkę.
Obrać i posiekać cebulę.
Wymieszać razem cebulę z papryką, dodać cukier, posolić do smaku i zagotować w małej ilości wody- najlepiej nalać do wysokości warzyw. Po trzech- czterech minutach gotowania dodać ocet i podgrzewać jeszcze do zagotowania. Odstawić, aby przestygło.
Krok 1 - Paprykowe buraczki foto
2
Buraki umyć i ugotować w łupinach. Wodę do gotowania buraków posolić i posłodzić. Kiedy buraki będą miękkie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce.

Wymieszać buraki z papryką i cebulą. Dolać olej i doprawić do smaku solą i i pieprzem- (nie za dużo pieprzu bo będą gorzkawe).
Nakładać buraczki do słoików i pasteryzować przez 20 minut.
Krok 2 - Paprykowe buraczki foto
3
A potem w zimie można cieszyć się pysznymi buraczkami.
Smacznego.
Krok 3 - Paprykowe buraczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 21.02.2013 18:18
ciekawe
Dorota59 18.02.2013 16:57
ja też takie robię zapasy
babajaga1969 30.12.2012 20:06
pyszne, też robię z papryką na zimę
AURELKA 30.12.2012 17:50
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak