Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryki w lekkiej marynacie faszerowane serem feta

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 2 litry
ocet 1/3 szklanka
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
olej 1/3 szklanki
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
czosnek 8 ząbki
pieprz ziarnisty
ser feta 1 opakowanie
twaróg 20 dekagram
czosne\\
sól
pieprz
koperek
papryka 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Papryki w lekkiej marynacie faszerowane serem feta

Aby móc podać takie faszerowane papryki musimy parę dni wcześniej przygotować je w marynacie.

W naczyniu zagotowujemy wodę z dodatkiem soli, cukru, octu, i ziół. Odstawiamy do wystudzenia. Paprykę myjemy, lekko wykrawamy górną część i czyścimy z ziaren w środku. Do słoja wkładamy oczyszczone papryki i zalewamy ciepłą zalewą. Dokładamy do słoja 4 ząbki czosnku i olej. Tak przygotowane papryki trzymamy w zalewie około 3 dni aby nabrały aromatu.

Po tym czasie możemy podać papryki z farszem. W misce ścieramy (na małych ząbkach) twaróg i dodajemy do niego ser feta. Do tego dokładamy wyciśnięty czosnek (4 ząbki), sól (ostrożnie bo feta jest słona), pieprz, drobno posiekany koperek i mieszamy wszystko razem. Papryki faszerujemy przygotowanym farszem serowym (długie kroimy na mniejsze kawałki), wykładamy na talerz i polewamy oliwą i posypujemy świeżo starym pieprzem, posiekaną pietruszką lub koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 09.12.2012 07:19
apetyczne te papryczki
goofy9 05.12.2012 22:24
WYGLĄDAJĄ BARDZO SMACZNIE
Cukiereczek13 13.09.2012 11:42
bardzo fajny pomysł na paprykę ;) widzę często takie małe papryczki do kupienia w sklepach; fajnie, że można je zrobić samemu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak