Przepis i sposób przygotowania na: Papryki faszerowane –mięsem i kasza manną z parowara :
Z papryk ściąć góry z ogonkiem. Delikatnie usunąć gniazda nasienne tak by nie uszkodzić ścianek papryk .Ze ściętych wierzchów usunąć ogonki , a resztę pokroić w grubą kostkę razem z ½ papryki i dodać do farszu – wymieszać. Papryki nadziać farszem . Ułożyć w wysokim pojemniku parowaru .Ustawić go jako drugi od dołu. Nastawić parowar na 40 minut i tyle gotować papryki.
Ładnie wygląda jeśli użyje się różnokolorowych papryk ( np. żółte i czerwone, lub zielone )
Osobno podać sos pomidorowy lub koperkowy.
Podobnie można robić papryki w tradycyjny sposób dusząc je w sosie .
A czas gotowania w parowarze zależy od rodzaju parowaru. U mnie trzeba doliczyć do czasu ok. 6-10 minut aż para zacznie się mocno wydzielać. Jak ustawiałam czas tg instrukcji to potrawy były lekko niedogotowane .W tym przypadku wg zaleceń było by 30 minut .