Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka wg Jerzego Knappe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 3 szt
papryka żółta 2 szt
olej rzepakowy 1/2 szklanki
ocet balsamiczny 1 łyżka
czosnek ząbki 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka wg Jerzego Knappe

Papryki myjemy, osuszamy i zapiekamy w piekarniku w ok 200 st C tak długo aż skórka będzie w większości czarna. Następnie wyjmujemy je, studzimy i obieramy (skórka łatwo schodzi). Olej mieszamy z octem, i posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Paprykę układamy w szklanym naczyniu, zalewamy zalewą, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Tak przygotowaną paprykę można przechowywać 5 dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 16.10.2016 11:06
Robię taką paprykę hurtowo już od 20 lat i ciągle nam się nie nudzi. U mnie z sokiem z cytryny, bo nikt poza mną nie lubi octu balsamicznego ;)
IwonaKa 15.10.2016 23:56
pycha,bardzo lubię taką paprykę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak