Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hiszpański gulasz z ziemniakami i chorizo, DS XVIII odc. 1

5.0
(69)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Smaki Hiszpanii na talerzu. Pikantny gulasz z ziemniakami i chorizo, syci, rozgrzewa, a przede wszystkim zachwyca swoim bogatym smakiem i aromatem.

To idealny pomysł na obiad lub kolację - i to na dwa dni! 


Składniki:

Pieprz czosnkowy mielony Prymat 2 łyżeczki
Goździki całe Prymat 4-5 sztuk
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
chorizo 200 gramów
cebula czerwona 1 sztuka
ziemniaki 4 sztuki
wywar mięsny 500 mililitrów
papryka czerwona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
passata pomidorowa 1 litr
liście szpinaku 1 szklanka
oliwa 3-4 łyżki
pietruszka zielona 1 garść
bagietka 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Hiszpański gulasz z ziemniakami i chorizo, DS XVIII odc. 1

Ole! Hiszpański gulasz z ziemniakami i chorizo to bardzo smaczne i  proste do przygotowania danie jednogarnkowe prosto z gorącego Półwyspu Iberyjskiego. 

Najważniejszym składnikiem potrawy jest kiełbaska chorizo, która nadaje daniu lekko pikantnego smaku i znakomicie współgra z ziemniakami, czerwoną i żółtą papryką, szpinakiem oraz pomidorową passatą. 

Danie najlepiej smakuje podane z chrupiącymi bagietkami, jeszcze cieplutkimi bo prosto z piekarnika.  

Opis przygotowania

1

Kroimy drobno cebulę. Do garnka wlewamy oliwę. Dodajemy cebulę i wsyp pieprz czosnkowy Prymat. Kiełbasę chorizo obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka i smażymy na średnim lub małym ogniu do wytopienia tłuszczu z chorizo i zeszklenia cebuli.

2

Obieramy ziemniaki, płuczemy je zimną wodą i kroimy w równą kostkę. Żółtą i czerwoną paprykę również kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do garnka z chorizo. Dodajemy 4-5 sztuk goździków Prymat i zalewamy wywarem mięsnym. Gotujemy przez około 10 minut, a następnie doprawiamy całość papryką wędzoną Prymat.

3

Wlewamy passatę pomidorową, dodajemy liście szpinaku. Gotujemy dalej, aż do zagotowania gulaszu.

4

Bagietki przekrawamy na 4 części, wykładamy na blachę, skrapiamy oliwą i robimy z nich grzanki zapiekając je w piekarniku na funkcji grill przez 5 minut. Siekamy świeżą, zieloną pietruszkę.

5

Gotowy gulasz posypujemy zieloną pietruszką i podajemy z grzankami.

Hiszpański gulasz z ziemniakami i chorizo to danie jednogarnkowe, którego skład przypomina potrawy z innego regionu Europy takie jak leczo oraz bogracz

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Paweł 08.06.2023 15:55
Tragedia. Uwielbiam ostre ale to jest nie do zjedzenia... Poza tym połączenie goździkow z chorizo to tragedia... I na pewno nie jest to przepis na lato? Kto to wymyślił...?
Doradca Smaku 12.06.2023 10:32
Przykro mi, że przepis nie przypadł Ci do gustu. Nie ma w nim zbyt wielu ostrych w smaku składników, dlatego może dodana przez Ciebie kiełbasa chorizo była bardzo pikantna? Mam nadzieję, że inne przepisy Doradcy Smaku pokochasz :) Pozdrawiam, Doradca Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak