Przepis i sposób przygotowania na: Hiszpański gulasz z ziemniakami i chorizo, DS XVIII odc. 1
Ole! Hiszpański gulasz z ziemniakami i chorizo to bardzo smaczne i proste do przygotowania danie jednogarnkowe prosto z gorącego Półwyspu Iberyjskiego.
Najważniejszym składnikiem potrawy jest kiełbaska chorizo, która nadaje daniu lekko pikantnego smaku i znakomicie współgra z ziemniakami, czerwoną i żółtą papryką, szpinakiem oraz pomidorową passatą.
Danie najlepiej smakuje podane z chrupiącymi bagietkami, jeszcze cieplutkimi bo prosto z piekarnika.
Opis przygotowania
Kroimy drobno cebulę. Do garnka wlewamy oliwę. Dodajemy cebulę i wsyp pieprz czosnkowy Prymat. Kiełbasę chorizo obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka i smażymy na średnim lub małym ogniu do wytopienia tłuszczu z chorizo i zeszklenia cebuli.
Obieramy ziemniaki, płuczemy je zimną wodą i kroimy w równą kostkę. Żółtą i czerwoną paprykę również kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do garnka z chorizo. Dodajemy 4-5 sztuk goździków Prymat i zalewamy wywarem mięsnym. Gotujemy przez około 10 minut, a następnie doprawiamy całość papryką wędzoną Prymat.
Wlewamy passatę pomidorową, dodajemy liście szpinaku. Gotujemy dalej, aż do zagotowania gulaszu.
Bagietki przekrawamy na 4 części, wykładamy na blachę, skrapiamy oliwą i robimy z nich grzanki zapiekając je w piekarniku na funkcji grill przez 5 minut. Siekamy świeżą, zieloną pietruszkę.
Gotowy gulasz posypujemy zieloną pietruszką i podajemy z grzankami.