Doradca Smaku V: Orientalny tatar z łososia, odc. 6

odc. 6 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Orientalny tatar z łososia, odc. 6

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Tatar

  • rodzynki

    100 g
  • kiełki fasoli mung

    50 g
  • zielone jabłko

    1 sztuka
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • pomidor

    2 sztuki
  • filet z łososia

    400 g
  • limonka

    1/2
  • natka kolendry

    1 garść
  • kwaśna śmietana

    2-3 łyżki
  • olej sezamowy

  • olej rzepakowy

Do smaku

  • estragon

  • pieprz biały Prymat

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Orientalny tatar z łososia, odc. 6 foto
Szalotki dzielimy na pół i wrzucamy na kilka chwil do wrzątku, po czym przekładamy na papierowy ręcznik i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dzielimy na pojedyncze warstwy i układamy przeciętą stroną na patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy aż brzegi cebuli się przyrumienią.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Orientalny tatar z łososia, odc. 6 foto
Rodzynki zalewamy gorącą wodą.
Z fasoli mung usuwamy korzonki, a pozostałą część drobno siekamy. Podobnie siekamy jabłko, szczypiorek, odsączone rodzynki, paprykę i pomidory – przed pokrojeniem z papryki usuwamy ziarna i białe błonki, a z pomidorów środek z pestkami. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Orientalny tatar z łososia, odc. 6 foto
Filet z łososia kroimy w paski, a następnie w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Całość przyprawiamy do smaku estragonem. Dodajemy odrobinę oleju sezamowo-rzepakowego, pieprz biały mielony, sok z ½ limonki oraz sól morską drobnoziarnistą. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę i dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Orientalny tatar z łososia, odc. 6 foto
Za pomocą dwóch łyżek formujemy z tatara wrzecionowate wałeczki. Na koniec ozdabiamy niewielką ilością śmietany i opcjonalnie listkami szpinaku oraz kiełkami groszku. Podajemy z szalotką.
Doradca Smaku
Opcjonalnie można użyć kilka listków szpinaku baby i garść kiełków groszku cukrowego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

29.01.2019 15:26
Bardzo smakowity tatar,porywam na kolację. Pychotka;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat