Przepis i sposób przygotowania na: Papryka konserwowa z miodem
Przepis na paprykę konserwową z miodem przyda się, jeśli papryka obrodziła i nie jesteśmy w stanie jej zjeść świeżej. To także dobry sposób na pyszne przetwory, które potem wykorzystamy do obiadów lub sałatek.
1. Paprykę myjemy, oczyszczamy z ziaren i kroimy w szerokie paski. Układamy w słoikach.
2. Do każdego słoika dodajemy 1-2 ząbki czosnku, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka ziaren gorczycy, 1 łyżkę oleju.
Zalewa octowa do papryki konserwowej z miodem:
3. Przygotowujemy zalewę: wodę, ocet, miód, cukier i sól łączymy w jednym garnku i zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy paprykę. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy ok. 15 min.