Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka faszerowana kapustą kiszoną, morelami i orzeszkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 2 sztuki
papryka pomarańczowa 2 sztuki
papryka żółta 2 sztuki
kapusta kiszona 1/2 kilograma
morele suszone 50 gram
orzeszki ziemne 4 łyżki
sezam 2 łyżki
sklarowane masło 3 łyżki
kwiat muszkatu 1/2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
ponadto :
bulion 1/2 szklanki
gęsta śmietana do podania
świeży majeranek do dekoracji
jabłko 1 szt. (duże)
cebula 1 sztuka
Kminek mielony Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana kapustą kiszoną, morelami i orzeszkami

Kroki postępowania

1
Umytą cebulę pokrój w kostkę. Podduś na rozgrzanym maśle, dodaj obrane, bez gniazda nasiennego i pokrojone jabłko.

Morele przelej wrzątkiem, jeśli są twarde to zostaw w nim na moment, następnie odsącz na sitku i pokrój na małe kawałki. Pokruszone orzeszki ziemne i sezam podpraż na suchej patelni na złoty kolor uważając, aby się nie przypaliły, bo będą gorzkie.
Krok 1 - Papryka faszerowana kapustą kiszoną, morelami i orzeszkami foto
2
Cebulę podduś na rozgrzanym maśle, dodaj obrane, bez gniazda nasiennego i pokrojone jabłko.
Krok 2 - Papryka faszerowana kapustą kiszoną, morelami i orzeszkami foto
3
Dodaj posiekaną kapustę kiszoną. Całość jeszcze raz wymieszaj i duś, aż kapusta będzie miękka /u mnie trwało to 20 minut/. Wsyp uprażone orzeszki i sezam, przyprawy i wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
Krok 3 - Papryka faszerowana kapustą kiszoną, morelami i orzeszkami foto
4
Rozgrzej piekarnik do 180*C z termoobiegiem. Papryki umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Połówki papryk napełnij duszoną kapustą.
Krok 4 - Papryka faszerowana kapustą kiszoną, morelami i orzeszkami foto
5
Przełóż do naczynia żaroodpornego, na dno wlej pół szklanki bulionu. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 35 minut.
Krok 5 - Papryka faszerowana kapustą kiszoną, morelami i orzeszkami foto
6
Podawaj z odrobiną gęstej śmietany, posypane zielonym majerankiem.
Krok 6 - Papryka faszerowana kapustą kiszoną, morelami i orzeszkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 22.06.2014 19:30
fajnie się reprezentuje
Alex_M 03.12.2013 13:52
interesujący farsz :) nigdy takie nie jadłam ;)
anemon 16.09.2013 15:08
Też tak myślałam jak Wy jak robiłam pierwszy raz, że oryginalny. Teraz to już dla mnie całkiem zwyczajny, bardzo smaczny sposób na paprykę. Bardzo Wam polecam takie połączenie.
alaaa 15.09.2013 21:10
bardzo oryginalny farsz
caralajna 15.09.2013 08:41
bardzo oryginalne nadzienie, muszę kiedyś wypróbować :)
anemon 04.09.2013 17:55
Polecam Wam ten farsz do papryki, bo choć mało typowy, to niezwykle smaczny.
misia53 04.09.2013 00:36
powiedziałabym tak na bogato
ben-ka 03.09.2013 20:28
To by mi bardzo smakowało,takiego farszu do papryki nie robiłam,a często ją robię,bo bardzo lubię.
Wacław 27.08.2013 10:13
ciekawe danie ,z chęcia spróbuję !
Róża1 22.08.2013 14:11
bardzo ciekawy pomysł:-)
barbara11561 14.08.2013 00:12
pysznie się prezentują:)
Magula 05.08.2013 09:53
wow ciekawe połączenie
2milutka 05.08.2013 09:19
smaczna musi być:)
pycia9 05.08.2013 08:36
smaczny przepis
Kamil 05.08.2013 08:28
Koniecznie muszę spróbować :)
Renata 05.08.2013 08:16
ciekawe połączenie smaków
05.08.2013 08:15
ciekawy przepis
Agnieszka-87-25 05.08.2013 08:04
smaczniutkie pewnie to
Krzysztof15 05.08.2013 07:53
super nie jadłem jeszcze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak