Papryczki faszerowane serem feta czyli antipasti

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryczka chili

    400 g
  • papryka

    400 g
  • ser feta

    700 g
  • oregano

    1 łyżeczka
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • ząbki czosnku

    4 szt
  • oliwa

    800 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Papryczki faszerowane serem feta czyli antipasti foto
Papryczki dokładnie myjemy i osuszamy. Z każdej papryczki odcinamy górę i delikatnie, za pomocą długiego, wąskiego noża pozbywamy się gniazd nasiennych. Przy papryczce chilli najlepiej zrobić to w rękawiczkach.
Krok 2 - Papryczki faszerowane serem feta czyli antipasti foto
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy nasze papryczki do wrzątku i blanszujemy je tak przez 5 min. Następnie odcedzamy, chłodzimy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym.
Krok 3 - Papryczki faszerowane serem feta czyli antipasti foto
Ser feta umieszczamy w miseczce, dodajemy do niego zioła prowansalskie, oregano, bazlię i czosnek granulowany, za pomocą widelca wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Papryczki faszerowane serem feta czyli antipasti foto
Papryczki faszerujemy serkiem z ziołami. Najłatwiej jest to zrobić za pomocą maleńkiej łyżeczki na przykład takiej do lodów.
Krok 5 - Papryczki faszerowane serem feta czyli antipasti foto
Kiedy wszystkie papryczki są już napełnione farszem układamy je ciasno w słoiku. Najlepiej kiedy ostre włożymy do jednego, a słodkie do drugiego słoika,aby smaki się nie mieszały. Na wierzch ukłądamy po 2 obrane ząbki czosnku.Oliwę podgrzewamy i zalewamy nią papryczki, tak aby oliwa całkowicie je zakrywała. Odstawiamy na 4-5 dni, po tym czasie papryczki są gotowe do spożycia. Papryczki przechowujemy w lodówce. Smacznego
Joanna Kryla
Jeżeli chcesz aby przystawka była mniej słona, połowę sera fety możesz zastapić mielonym twarożkiem śmietankowym

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 22.09.2016 12:19
świetny pomysł
mirosława4 21.09.2016 22:21
apetyczne !
Stenka 21.09.2016 19:53
ciekawa propozycja
Róża1 21.09.2016 19:22
zachęciłaś mnie do przygotowania mojego ulubionego smakołyku :-).
Motorek 21.09.2016 17:23
wyglądają pysznie
cris04 21.09.2016 15:46
..zawsze miałam ochotę to zrobić i pewnie się skuszę!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat