Orzeźwiająca sałatka z arbuza

Orzeźwiająca sałatka z arbuza

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Orzeźwiająca sałatka z arbuza w połączeniu z czerwoną cebulą, oliwkami, pomidorkami koktajlowymi i serem feta. Całość dopełnia ciekawy dressing z dodatkiem limonki i mięty. Doskonale smakuje w upalne dni, jako dodatek do dań z grilla.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Dressing

  • sok z limonki

    1/2 limonki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • oliwa

    40 ml
  • oregano

    1 łyżeczka

Sałatka

  • arbuz

    1/2 sztuki (mały arbuz)
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • zielona cebulka

  • oliwki czarne Smak

    12 sztuk
  • pomidorki koktajlowe

    7 sztuk
  • listki mięty

    10 sztuk
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • ser feta

    60 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Orzeźwiająca sałatka z arbuza

Do miseczki wcisnąć sok z 1/2 limonki, dodać cukier, oliwę i oregano . Całość dokładnie wymieszać, aż cukier się rozpuści.

Arbuza przekroić, wyjąć pestki i pokroić go w małą kostkę.

Następnie dodać do niego czerwoną cebulę, czarne oliwki, pomidorki koktajlowe i zieloną cebulkę.

Całość doprawić szczyptą soli, a na samym końcu dodać również listki świeżej mięty.

Do sałatki wlać wcześniej przygotowany dressing i wymieszać bardzo dokładnie.

Ważne jest, żeby dressing połączył ze sobą składniki – wtedy sałatka nabierze smaku.

Na samym końcu dorzucić pokruszony ser feta i gotowe!

Tak przygotowana sałatka jest świetnym pomysłem na delikatne danie w upalne dni.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat