Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Dressing
-
sok z limonki
1/2 limonki -
cukier
1 łyżeczka -
oliwa
40 ml -
oregano
1 łyżeczka
Sałatka
-
arbuz
1/2 sztuki (mały arbuz) -
cebula czerwona
1/2 sztuki -
zielona cebulka
-
oliwki czarne Smak
12 sztuk -
pomidorki koktajlowe
7 sztuk -
listki mięty
10 sztuk -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta -
ser feta
60 g
Przepis i sposób przygotowania Orzeźwiająca sałatka z arbuza
Do miseczki wcisnąć sok z 1/2 limonki, dodać cukier, oliwę i oregano . Całość dokładnie wymieszać, aż cukier się rozpuści.
Arbuza przekroić, wyjąć pestki i pokroić go w małą kostkę.
Następnie dodać do niego czerwoną cebulę, czarne oliwki, pomidorki koktajlowe i zieloną cebulkę.
Całość doprawić szczyptą soli, a na samym końcu dodać również listki świeżej mięty.
Do sałatki wlać wcześniej przygotowany dressing i wymieszać bardzo dokładnie.
Ważne jest, żeby dressing połączył ze sobą składniki – wtedy sałatka nabierze smaku.
Na samym końcu dorzucić pokruszony ser feta i gotowe!
Tak przygotowana sałatka jest świetnym pomysłem na delikatne danie w upalne dni.
Smacznego!
Komentarze (0)