Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pappardelle ze speckiem i mascarpone

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron pappardelle 250 gramów
serek mascarpone 200 gramów
speck 100 gramów
cebula biała 20 gramów
oliwa z pierwszego tłoczenia 20 gramów
czosnek 1 ząbek
bazylia 6 liści
sól i pieprz 1 do smaku

Porada

Warto zadbać o wysokiej jakości produkty, by uzyskać zadowalający smak. Polecam zwłaszcza włoski makaron produkowany z pszenicy durum - ma najlepszy smak i nie skleja się. Nie wolno do wody dodawać oleju/oliwy, ani przelewać makaronu zimną wodą.

Przepis i sposób przygotowania na: Pappardelle ze speckiem i mascarpone

Na patelni - przez ok. minutę - podsmażać posiekaną cebulę z czosnkiem i odrobiną oliwy z oliwek. Kiedy całość się zarumieni, wyjąć czosnek, wrzucić speck pokrojony w drobną kostkę i podsmażyć.
Ugotować makaron Pappardelle według wskazówek na opakowaniu, odsączyć i połączyć z przygotowanym wcześniej speckiem i mascarpone.
Udekorować bazylią i podawać na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak