Pastitsada wg Piotra Ogińskiego

Pastitsada wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Patisada - danie prosto z Grecji, a konkretnie z wyspy Korfu. Przepyszna, delikatna cielęcina duszona w winie i pomidorowym sosie, a wcześniej zamarynowana w aromatycznych przyprawach: goździkach, cynamonie oraz kminie rzymskim. Podana z makaronem bucatini. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Główne składniki

  • makaron bucatini

    200 gramów
  • udziec cielęcy

    1/2 kilograma
  • Chili z solą morską Prymat w młynku

    do smaku
  • Goździki całe Prymat

    5 sztuk
  • Cynamon mielony Prymat

    1 szczypta
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • oliwa

    3 łyżki
  • cebula biała

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • oregano świeże

    kilka gałązek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5 sztuk
  • wino czerwone wytrawne

    100 mililitrów
  • bulion cielęcy

    100 mililitrów

Dodatki

  • parmezan starty

  • pietruszka zielona

  • oliwa

  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pastitsada wg Piotra Ogińskiego

1. Udziec oczyść z błon i pokrój na kawałki wielkości około 2 cm

2. Następnie dodaj

- Chili z solą morską

- Goździki

- Cynamon

- Kmin rzymski

i całość dokładnie wymieszaj.

3. Na rozgrzaną patelnie wlej oliwę i podsmażaj mięso.

4. Kiedy mięso nabierze złotego koloru dodaj pokrojony czosnek, cebulę i całość zalej czerwonym winem, bulionem wołowym oraz pomidorami z puszki, a następnie włóż kilka gałązek świeżego oregano.

5. Gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny lub do momentu aż mięso będzie miękkie.

6. Kiedy mięso się dusi, w dobrze osolonej wodzie ugotuj makaron bucatini.

7. Do gotowego sosu dodaj makaron i dokładnie wymieszaj.

8. Podawaj z dodatkiem parmezanu, świeżą pietruszką, sokiem z cytryny oraz oliwą.

Smacznego!

 

A jeżeli lubicie potrawy z cielęciny koniecznie sprawdźcie przepis na:

>> GULASZ CIELĘCY <<

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat