Przepis i sposób przygotowania na: Pastitsada wg Piotra Ogińskiego
1. Udziec oczyść z błon i pokrój na kawałki wielkości około 2 cm
2. Następnie dodaj
- Chili z solą morską
- Goździki
- Cynamon
- Kmin rzymski
i całość dokładnie wymieszaj.
3. Na rozgrzaną patelnie wlej oliwę i podsmażaj mięso.
4. Kiedy mięso nabierze złotego koloru dodaj pokrojony czosnek, cebulę i całość zalej czerwonym winem, bulionem wołowym oraz pomidorami z puszki, a następnie włóż kilka gałązek świeżego oregano.
5. Gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny lub do momentu aż mięso będzie miękkie.
6. Kiedy mięso się dusi, w dobrze osolonej wodzie ugotuj makaron bucatini.
7. Do gotowego sosu dodaj makaron i dokładnie wymieszaj.
8. Podawaj z dodatkiem parmezanu, świeżą pietruszką, sokiem z cytryny oraz oliwą.
Smacznego!
A jeżeli lubicie potrawy z cielęciny koniecznie sprawdźcie przepis na:
>> GULASZ CIELĘCY <<