Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Główne składniki
-
makaron bucatini
200 gramów -
udziec cielęcy
1/2 kilograma -
Chili z solą morską Prymat w młynku
do smaku -
Goździki całe Prymat
5 sztuk -
Cynamon mielony Prymat
1 szczypta -
Kmin rzymski mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
oliwa
3 łyżki -
cebula biała
2 sztuki -
czosnek
2 ząbki -
pomidory krojone z puszki
1 puszka -
oregano świeże
kilka gałązek -
Liść laurowy suszony Prymat
5 sztuk -
wino czerwone wytrawne
100 mililitrów -
bulion cielęcy
100 mililitrów
Dodatki
-
parmezan starty
-
pietruszka zielona
-
oliwa
-
sok z cytryny
Przepis i sposób przygotowania Pastitsada wg Piotra Ogińskiego
1. Udziec oczyść z błon i pokrój na kawałki wielkości około 2 cm
2. Następnie dodaj
- Chili z solą morską
- Goździki
- Cynamon
- Kmin rzymski
i całość dokładnie wymieszaj.
3. Na rozgrzaną patelnie wlej oliwę i podsmażaj mięso.
4. Kiedy mięso nabierze złotego koloru dodaj pokrojony czosnek, cebulę i całość zalej czerwonym winem, bulionem wołowym oraz pomidorami z puszki, a następnie włóż kilka gałązek świeżego oregano.
5. Gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny lub do momentu aż mięso będzie miękkie.
6. Kiedy mięso się dusi, w dobrze osolonej wodzie ugotuj makaron bucatini.
7. Do gotowego sosu dodaj makaron i dokładnie wymieszaj.
8. Podawaj z dodatkiem parmezanu, świeżą pietruszką, sokiem z cytryny oraz oliwą.
Smacznego!
A jeżeli lubicie potrawy z cielęciny koniecznie sprawdźcie przepis na:
>> GULASZ CIELĘCY <<
Komentarze (0)