PAPPARDELLE Z DYNIĄ I PARMEZANEM W SOSIE MAŚLANYM

PAPPARDELLE Z DYNIĄ I PARMEZANEM W SOSIE MAŚLANYM

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron grube wstążki

    200 g
  • dynia

    200 g
  • śmietana 18 proc

    200 ml
  • cebula

    1 szt
  • masło

    150 g
  • parmezan starty

    4 łyzki
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    1 szczypta
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
  • natka pietruszki

    1 łyzka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, solimy i pod przykryciem dusimy ok. 8 minut na wolnym ogniu.

Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, doprawiamy gałką muszkatołową, przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy do miękkości ( ok. 15 minut ).

Dolewamy śmietankę, dodajemy połowę parmezanu, posiekaną natkę, sól i pieprz – mieszamy.

Podajemy z ugotowanym al dente makaronem , resztą parmezanu i świeżą natką.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ttrytka

03.12.2015 12:45
pyszna potrawa z dynią

Konczi

26.09.2015 16:33
bardzo lubię - pycha !

Ola1984

26.09.2015 15:43
Świetna propozycja na pożywny obiad :)

dollce

26.09.2015 15:40
Wygląda smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat