Panna Cotta Zewy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana

    250 ml 31 %
  • mleko

    250 ml
  • cukier

    80 g
  • wanilia

    1/2 łyżeczka mielona
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 listki
  • jagody

    5 łyżek ze sloika
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W jednym rondelku namoczyć w zimnej wodzie żelatynę.
Do drugiego wlać mleko i śmietankę, dodać cukier i wanilię.
Podgrzewać na niewielkim ogniu i mieszać aż cukier się rozpuści.
Należy uważać aby się nie zagotowało.
Potem odcisnąć żelatynę z wody, podgrzać ją do rozpuszczenia i wlać do rondelka ze śmietanką.
Wymieszać i rozlać do szklaneczek lub foremek ( ja miałam takie ze zdejmowanym wieczkiem i denkiem ).
Jeśli nie macie takich to naczynia do których wlejecie płyn zakryjcie folią spożywczą.
Gdyby pojawił się kożuszek po prostu należy go delikatnie zdjąć i zakryć naczynka.
Naczynka z panna cottą wstawić do lodówki najlepiej na całą noc albo na kilka godzin.
Potem delikatnie wyjąć panna cotty na talerzyk i podać z jagodami.
ZEWA
Jeśli nie macie śmietany 31 % możecie użyć 30 lub 36 %. Żelatynę w listkach możecie zastąpić spożywczą, wtedy należy dać jej 3 łyżeczki. Jagody dajemy takie z cukrem ze słoika ale jeśli nie macie takich możecie dać inne owoce

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 19.01.2017 10:28
smaczny deser
Edita 19.01.2017 09:46
fajny przepis
kasia.s 18.01.2017 10:48
Pięknie się prezentuje :)
Patrycja33 18.01.2017 10:13
smakowicie wyglada :)
ben-ka 18.01.2017 09:21
Uwielbiam ten deser !
ZEWA 18.01.2017 07:54
Bardzo dziękuję :) Przyznam, że długo się przymierzałam bo myślałam, że to trudny deser. Ale jak się przypilnuje aby się nie zagotowało to już pikuś.
Iwusia 17.01.2017 22:34
bardzo smakowity deserek
Mama niejadka 17.01.2017 21:21
Super deserek
Bernadeta1 17.01.2017 20:49
bardzo lubię taki deserek, pyszny
benka 17.01.2017 19:44
Chętnie bym zjadła taki apetyczny :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat