Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
śmietana
250 ml 31 % -
mleko
250 ml -
cukier
80 g -
wanilia
1/2 łyżeczka mielona -
Żelatyna wieprzowa Prymat
4 listki -
jagody
5 łyżek ze sloika
Sposób przygotowania
Do drugiego wlać mleko i śmietankę, dodać cukier i wanilię.
Podgrzewać na niewielkim ogniu i mieszać aż cukier się rozpuści.
Należy uważać aby się nie zagotowało.
Potem odcisnąć żelatynę z wody, podgrzać ją do rozpuszczenia i wlać do rondelka ze śmietanką.
Wymieszać i rozlać do szklaneczek lub foremek ( ja miałam takie ze zdejmowanym wieczkiem i denkiem ).
Jeśli nie macie takich to naczynia do których wlejecie płyn zakryjcie folią spożywczą.
Gdyby pojawił się kożuszek po prostu należy go delikatnie zdjąć i zakryć naczynka.
Naczynka z panna cottą wstawić do lodówki najlepiej na całą noc albo na kilka godzin.
Potem delikatnie wyjąć panna cotty na talerzyk i podać z jagodami.
Jeśli nie macie śmietany 31 % możecie użyć 30 lub 36 %. Żelatynę w listkach możecie zastąpić spożywczą, wtedy należy dać jej 3 łyżeczki. Jagody dajemy takie z cukrem ze słoika ale jeśli nie macie takich możecie dać inne owoce![]()
Komentarze (19)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (9)