Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panna cotta z wanilią

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
laska wanilii 2 sztuki
śmietana 30% 500 ml
mleko 3,2% 500 ml
cukier 1/2 szklanki
amaretto 8 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Panna cotta z wanilią

Kroki postępowania

1
Laski wanilii rozcinam wzdłuż, następnie za pomocą nożyka wyjmuję ziarenka.
Krok 1 - Panna cotta z wanilią foto
2
Żelatynę zalewam 3 łyżkami zimnej wody i odstawiam na 3 minuty. Ziarenka wanilii oraz laski wkładam do rondla ze śmietaną połączoną z mlekiem i cukrem. Całość podgrzewam i mieszam do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie dodaję żelatynę, amaretto i mieszam całość do momentu rozpuszczenia żelatyny. Po zagotowaniu się, zdejmuję z ognia.
Krok 2 - Panna cotta z wanilią foto
3
Przygotowaną masę odstawiam do wystygnięcia.
Krok 3 - Panna cotta z wanilią foto
4
Masę przelewam do pucharków i wstawiam do lodówki na 6 godzin, aby stężała.
Krok 4 - Panna cotta z wanilią foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 01.11.2016 23:09
Dobry deser
Jagódka77 09.12.2015 14:29
pyszny deser
IwonaKa 31.08.2015 21:19
zjadłabym taki deserek
adelajda 02.08.2015 14:58
dobry deserek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak