Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PANNA COTTA Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

śmietana 30% 200 ml
mleko 2% 50 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
cukier waniliowy 2 opakowania
cukier 3 łyżki
masło 2 łyżki
czekolada gorzka 150 g

Porada

Deser należy podawać schłodzony.

Przepis i sposób przygotowania na: PANNA COTTA Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

W małym rondelku podgrzać mleko, dokładnie rozprowadzić w nim żelatynę i odstawic na bok.
W drugim rondelku zagotować śmietankę 30% z cukrem i cukrem waniliowym, następnie zdjąć z ognia i dokładnie wymieszac z rozpuszczoną w mleku zelatyną.
Całość rozlać do małych salaterek i wstawić do lodówki na 6 godzin.
Przygotowac polewę: Czekoladę stopić w kąpieli wodnej razem z masłem, kiedy masa bedzie jednolita zdjąć garnek z ognia.
Wystudzoną polewą polac deser i ponownie wstawić do lodówki na około 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak