Panna cotta z jagodami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana 30%

    330 mililitr
  • mleko 3,2%

    150 mililitr
  • jagody

    3/4 szklanka
  • truskawki

    10 sztuka
  • cukier puder

    1 łyżeczka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

  • cukier waniliowy

    2 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Panna cotta z jagodami foto
Do rondla wlać śmietanę, mleko i wsypać cukier. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż do rozpuszczenia się cukru i podgrzania śmietany. Zdjąć z ognia.
Krok 2 - Panna cotta z jagodami foto
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody.
Krok 3 - Panna cotta z jagodami foto
Dodać do gorącej śmietany i energicznie rozmieszać. Część jagód wrzucić do śmietany i lekko ugnieść. Pozostałe jagody wsypać do foremek.
Krok 4 - Panna cotta z jagodami foto
Przestudzoną śmietanę przelać do foremek i wstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Truskawki zmiksować z cukrem pudrem. Przed podaniem panna cottę wyciągnąć na talerzyk i polać musem truskawkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 19.10.2013 18:59
Super deserek :)
Klausia 03.08.2013 09:59
oo to coś co lubię :)
Renata22 03.07.2013 15:52
Bardzo ładnie podana;)
Ewa104 30.06.2013 08:25
Pełnia lata i ...szczęścia.
malaczarna23 29.06.2013 21:52
uwielbiam taki deserek
Ola1984 29.06.2013 21:32
Polecam przepis, a zamiast jagód możecie dodać borówki, efekt końcowy będzie podobny :)
Krzysztof15 29.06.2013 21:07
pyyyszniutki
IZABELA29 29.06.2013 21:03
delikatny deserek
kriko 29.06.2013 21:02
z jagodami..hmm pycha
Luki 29.06.2013 20:49
mój ulubiony deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat