Panna cotta bananowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana 18-procentowa

    słodka 500 ml
  • mleko

    5 łyżek
  • cukier waniliowy

    1 op.
  • cukier puder

    do smaku
  • żelatyna deserowa

    3-4 łyżeczki
  • banan

    słodki dojrzały
  • aromat bananowy

    do mleka (w proszku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żelatynę wsypać do zimnego mleka, wymieszać i odstawić do spęcznienia.

Śmietankę przelać do rondelka i rozgrzać - wsypać cukier waniliowy, dodać spęczniałą żelatynę i mieszać do rozpuszczenia. Dodać do smaku bananowego dodatku do mleka i ew. dosłodzić cukrem pudrem. Należy pamiętać, że na zimno deser bedzie znacznie mniej słodki!

Śmietankę przelać do przygotowanych salaterek albo pucharków i odstawić do stężenia.

Przed podaniem przybrać plasterkami banana.
Habibi
Smaczny aksamitny deser rodem ze słonecznej Italii - śmietnie sprawdza się w upalne dni, podany wprost z lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agi0911 23.04.2017 22:53
smakowity deser!
w mojej kuchni 23.04.2017 00:13
deser wyborny
Edita 21.04.2017 16:21
smakowite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat