Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paella z wędzonymi małżami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

~ PAELLA

małże wędzone 2 puszki
ryż długoziarnisty 200 g
warzywa mrożone 400 g
oliwa (nie EV) 3 łyżki
cebula średnia
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
Kmin rzymski mielony Prymat do smaku
sól i pieprz

~ SOS JOGURTOWY

jogurt naturalny duzy kubek
czosnek do smaku
syrop z agawy do smaku
sól do smaku
ogórek duży
Kmin rzymski mielony Prymat do smaku

Porada

Kto lubi na ostro może doprawić paellę papryczką poblano z puszki.

Przepis i sposób przygotowania na: Paella z wędzonymi małżami

W szerokim teflonowym rondlu albo w dużej patelni z grubym dnem poddusić kilka minut warzywa z dodatkiem łagodnej oliwy. Dodać wędzone małże razem z zalewą, kumin mielony oraz przepłukany i odsączony ryż. Wymieszać, zalać gorącą wodą i nakryć pokrywką. Zmniejszyć płomień do minimum i ogrzewać, aż ryż wchłonie cały płyn.

W tym czasie obrać i zetrzeć ogórka, połączyć z jogurtem i doprawić do smaku solą,zmielonym kuminem, wyciśniętym czosnkiem oraz syropem z agawy. Wstawić do lodówki.

Gorącą paellę podawać z zimnym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak