Pączusie po włosku - Baci di ricotta

Pączusie po włosku - Baci di ricotta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser ricotta

    300 g
  • jajko

    2 duże
  • Cynamon mielony Prymat

    pół łyżeczki
  • skórka z cytryny

    otarta
  • cukier kryształ

    4-5 łyżek
  • cukier waniliowy

    30 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pączusie po włosku - Baci di ricotta  foto
Serek ricotta zmiksować, a jeśli jest bardzo zwarty, dodać 1-2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany.
Krok 2 - Pączusie po włosku - Baci di ricotta  foto
W dużej misce połączyć ricottę, całe jajka, szczyptę soli, proszek do pieczenia i sodę, startą skórkę cytrynową, cynamon, cukier i cukier waniliowy oraz tyle mąki, aby ciasto po zmiksowaniu było bardzo gęste, ale nadawało się jeszcze do nabierania łyżką.
W razie konieczności dodać łyżkę śmietany.
Krok 3 - Pączusie po włosku - Baci di ricotta  foto
Za pomocą dwóch niewielkich łyżek formować niezbyt duże pączusie i smażyć na rumiano w rozgrzanym oleju.
Jeśli olej rozgrzeje się za mocno, włożyć co jakiś czas po 2-3 ćwiartki obranego ziemniaka, który spowoduje obniżenie temperatury.
Krok 4 - Pączusie po włosku - Baci di ricotta  foto
Usmażone pączusie osączyć na ręcznikach papierowych i posypać cukrem waniliowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 21.01.2017 10:44
Polecam na karnawał, bo są naprawdę proste i bardzo smaczne :)
anka1988 16.01.2015 22:30
Pyszności!
mysza75 28.11.2014 11:04
do schrupania, palce lizać pączusie
Megg 27.11.2014 21:59
smaczne pączusie
Aleksandra/Olcia 27.11.2014 21:34
mniami pycha
wioleczka83 27.11.2014 20:18
pysznie wyglądają te pączusie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat