Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączusie po włosku - Baci di ricotta

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser ricotta 300 g
jajko 2 duże
Cynamon mielony Prymat pół łyżeczki
skórka z cytryny otarta
cukier kryształ 4-5 łyżek
cukier waniliowy 30 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
mąka pszenna
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pączusie po włosku - Baci di ricotta

Kroki postępowania

1
Serek ricotta zmiksować, a jeśli jest bardzo zwarty, dodać 1-2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany.
Krok 1 - Pączusie po włosku - Baci di ricotta  foto
2
W dużej misce połączyć ricottę, całe jajka, szczyptę soli, proszek do pieczenia i sodę, startą skórkę cytrynową, cynamon, cukier i cukier waniliowy oraz tyle mąki, aby ciasto po zmiksowaniu było bardzo gęste, ale nadawało się jeszcze do nabierania łyżką.
W razie konieczności dodać łyżkę śmietany.
Krok 2 - Pączusie po włosku - Baci di ricotta  foto
3
Za pomocą dwóch niewielkich łyżek formować niezbyt duże pączusie i smażyć na rumiano w rozgrzanym oleju.
Jeśli olej rozgrzeje się za mocno, włożyć co jakiś czas po 2-3 ćwiartki obranego ziemniaka, który spowoduje obniżenie temperatury.
Krok 3 - Pączusie po włosku - Baci di ricotta  foto
4
Usmażone pączusie osączyć na ręcznikach papierowych i posypać cukrem waniliowym.
Krok 4 - Pączusie po włosku - Baci di ricotta  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 21.01.2017 10:44
Polecam na karnawał, bo są naprawdę proste i bardzo smaczne :)
anka1988 16.01.2015 22:30
Pyszności!
mysza75 28.11.2014 11:04
do schrupania, palce lizać pączusie
Megg 27.11.2014 21:59
smaczne pączusie
Aleksandra/Olcia 27.11.2014 21:34
mniami pycha
wioleczka83 27.11.2014 20:18
pysznie wyglądają te pączusie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak