Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owocowy murzynek z kremem mascarpone

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Murzynek z kremem mascarpone jest delikatny, puszysty i kremowy. Dodatek owoców za to nadaje mu świeżości! Sprawdź ten przepis na murzynka w nowej wersji. 

Składniki:

Ciasto:

masło lub margaryna 25 dag
cukier 1,5 szklanki
kakao 4 łyżki
jajko 4 sztuki
mąka tortowa 2,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 0,5 szklanki
porzeczki czarne 0,5 szklanki
porzeczki czerwone 0,5 szklanki

Dodatkowo:

serek mascarpone 25 dag
cukier puder do smaku
mleko 2 łyżki

Porada

Po za sezonem możemy użyć mrożonych owoców. Szklanki użyłam o pojemności 250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Owocowy murzynek z kremem mascarpone

Murzynek z serkiem mascarpone i dodatkiem porzeczek to ciasto w sam raz do popołudniowej kawy. Smak czekolady, kremowego serka i lekko kwaskowatych owoców tworzy cudną całość!

Wymiary formy: około 7 cm x 30 cm x 8 cm

Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza

Jak zrobić murzynka z mascarpone?

1

Masło lub margarynę roztapiamy, dodajemy cukier i kakao, następnie gotujemy na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia i połączenia się składników. Masę studzimy. Z przestudzonej masy odlewamy pół szklanki i odkładamy.
Do czekoladowej masy wbijamy jajka i miksujemy, następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko, miksujemy na gładką masę. Na koniec wsypujemy oczyszczone, umyte i osuszone porzeczki. Delikatnie mieszamy.

Krok 1 - Owocowy murzynek z kremem mascarpone foto
2

Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. 

Krok 2 - Owocowy murzynek z kremem mascarpone foto
3

Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Studzimy i wyjmujemy z blaszki.

Krok 3 - Owocowy murzynek z kremem mascarpone foto
4
Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem do smaku.
Krok 4 - Owocowy murzynek z kremem mascarpone foto
5

Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż i przekładamy serkiem mascarpone. Odłożoną masę czekoladową przekładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki mleka i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do połączenia się składników. Lekko studzimy i smarujemy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie kroimy i podajemy.

Krok 5 - Owocowy murzynek z kremem mascarpone foto

Sprawdź też:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 26.04.2017 18:37
Dziękuję:)
gusia1000 22.07.2015 22:38
dobre ciasto.
Babeczka35 16.07.2015 22:08
Dziękuję i zapraszam:)
Mniam 16.07.2015 11:38
Świetne ciasto i coś dla mnie :)
Krystyna32 16.07.2015 09:26
wygląda pysznie
berys18 16.07.2015 07:16
bardzo smacznie się prezentuje
Hrabina w kuchni 15.07.2015 22:32
Bardzo apetyczne.
joanna30 15.07.2015 21:59
Super ciacho :)
2milutka 15.07.2015 21:58
Ale pyszne ciasto!
Ada-Gaba 15.07.2015 21:30
pyszne ciasto
Konczi 15.07.2015 20:51
wow.... ja muszę tego spróbować :) mam nadzieje ze dla mnie jeszcze zostało ;)
Wiktoria29 15.07.2015 20:36
fajny pomysł
cukiereczek 15.07.2015 19:23
mam ochotę na takie ciasto
Grazyna0211 15.07.2015 19:00
smaczne ciasto
marenka 15.07.2015 18:59
mniam...pyszności ;-)
cooked 15.07.2015 18:51
pychotka ;)
Marta Ryżek-Kalkowska 15.07.2015 18:46
Podjem ci kawałek :)
Renata9 15.07.2015 18:22
Takie ciacho to bym zjadła :-)
Mama niejadka 15.07.2015 17:45
Apetyczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak